Redactie
Redactie Algemeen 17 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Je kind zegt ‘Ik haat je’. Au. Wat antwoord je?

Je hoopt dat het nooit gaat gebeuren, maar het is onvermijdelijk: er komt een dag (meerdere, waarschijnlijk) waarop je kind boos op je is en je toebijt dat ze je haat. Au.

Ik haat je

Meestal gebeurt het voor het eerst als kinderen een jaar of drie, vier zijn. Dat is volgens psychologen de leeftijd waarop emoties voor kinderen steeds meer vorm krijgen, en ze ook daadwerkelijk echt een emotie als allesoverheersend kunnen voelen.

Even stom

Dat gaat om één emotie per keer, en is meestal nog redelijk ‘overzichtelijk’, te weten: blij, boos of verdrietig – zo legt Amerikaanse ontwikkelingspsychologe, gespecialiseerd in onderwijs voor jonge kinderen, Becky Bailey uit. ‘Als een kind blij is, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar als dat niet zo is, en dingen niet zo gaan als ze wil, wordt ze boos. En die boosheid richt zich vaak op de ouder, door wie het volgens het boze kind op dat moment komt dat dingen niet gaan zoals ze wil. Kortom: het leven is stom, jij bent stom – en dus haat ze je.’

Dit antwoord je dus niet

Als een kind zegt ‘ik haat je’, zijn volgens Bailey veel ouders geneigd om dit te beantwoorden met iets in de trant van ‘nou, ik hou van jou’, is dat volgens haar niet de beste keuze. Evenmin is ‘je weet heus wel dat je van mama houdt’ of ‘je hoeft niet zo boos te worden’ want daarmee bagatelliseer je de emoties en woede van je kind.

En dit dus wél

De beste respons is om de emotie van je kind te benoemen en erkennen, zonder er een oordeel aan te verbinden, meent de kinderpsychologe. ‘Ik zie aan hoe je doet dat je heel erg boos bent. Het lijkt erop dat je zo boos bent, omdat ik heb gezegd dat dit echt de allerlaatste aflevering van Peppa Pig was die je mocht kijken.’ Als je kind dan instemmend knikt of op een andere manier laat weten dat dat inderdaad het euvel is, vervolg dan met ‘dat is inderdaad helemaal niet leuk’.

Daarna is het zaak je kind te helpen emoties op een andere, betere manier te uiten. ‘Als je je zo voelt, kun je me dat beter vertellen door te zeggen: mama, ik ben boos, wil je me helpen?’ Net zo belangrijk is het om je kind voor te leggen dat ze opties heeft. ‘Je kan mama vragen of je dan misschien morgen nog een aflevering mag kijken, of je kan vragen of je mag kiezen wat je dan in plaats van Peppa Pig kijken, mag doen.’ Dat kinderen een keuze geven bevorderlijk is voor het gevoel van een peuter – iets met het idee dat ze in control zijn – wisten we al.

Kopieergedrag

Volgens Bailey is het belangrijk te onthouden dat je kind in deze fase vooral moet leren emoties onder controle te krijgen, en dat ze (jouw) hulp nodig heeft bij het uiten ervan. Wat je vooral niet moet doen, is het persoonlijk opvatten. Natuurlijk haat je kind je niet, ze kopieert alleen maar wat ze anderen (of zelfs jou) hoort zeggen als je zegt dat je ‘wachten in de rij voor de kassa haat’, of ‘dat je het haat dat de buurvrouw altijd zoveel lawaai maakt’. En o ja, vooral onthouden dat het een peuter is.

Herkenbaar? Dan wil je dit waarschijnlijk ook lezen: tips om brutaal gedrag van je kind in de kiem te smoren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babycenter.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Je kind zegt ‘Ik haat je’. Au. Wat antwoord je?
Sluiten