Renske Hoff
Renske Hoff Kids 25 feb 2016

Ik had hysterische nesteldrang en dít is wat ik deed

Vorig jaar rond deze tijd was ik net zwanger van zoon B. Het begon vreedzaam. Toegegeven: ik was wat misselijk en schold mijn vriend af en toe uit voor rotte vis als hij wel mocht drinken en ik dus niet, maar dat was dat. Het derde trimester was echter andere koek. Ik werd getroffen door een enorme nesteldrang.

Nesteldrang is dus de schoonmaak-, opruim- en koopwoede die zich in de weken voor je uitgerekende datum aandient. Op zich prima. Heerlijk zelfs. Het is een oerinstinct, met als doel je omgeving zo veilig en geordend mogelijk te maken voor het kind. Maar het kan behoorlijk uit de klauwen lopen, zo weet ik nu. En daarom zeg ik: maak baan voor deze vijf toptips. Voor een veilig potje nestelen.

[STAP stap=”1″]

Reserveer een nesteldrangbedrag. Dat is slim.

Zoals gezegd bestaat nesteldrang ook uit kooplust. En dat valt te verklaren, want je wilt dat je nestje spik en span is. Logisch dat daar dan soms wat nieuwe spullen voor nodig zijn. Let wel: wát nieuwe spullen. Niet hónderd nieuwe spullen. Vraag me niet waarom, maar ik had bijvoorbeeld bedacht dat ik zonder zesentwintig hotellerige kaarsen van Diptique, Le Labo en Cire Trudon absoluut niet. ging. bevallen. Verder moesten er toffe schapenvachten en messing dierenbeelden komen. En natuurlijk heb ik honderden euro’s uitgegeven aan de babykamer. Mandjes, dekentjes, mödische hydrofieldoeken, you name it, ik heb het gekocht. Kijk, ik geloof niet dat het verstandig is om jezelf in deze periode volledig te beperken, maar sommige centen kun je beter uitgeven aan, we noemen eens wat, de huur.

[STAP stap=”2″]

De babykamer hoeft niet meteen perfect te zijn

Het punt is: je weet pas echt hoe je de kamer wilt hebben op het moment dat de baby er daadwerkelijk is. Ik heb werkelijk uren besteed aan het bepalen van de juiste positie van de wieg. Moest-‘ie in de linkerhoek? Als blikvanger in het midden van de kamer? Haaks op de muur? Op basis van de positie van de wieg heb ik bovendien de rest van de babykamer ingericht. Lampen opgehangen. Een bijpassende schommelstoel uitgezocht. Hangplanten erbij. Kleedjes hier en daar. Nou. Uiteindelijk heeft die hele wieg nooit in de babykamer gestaan. Hij stond van meet af aan in onze slaapkamer, naast mijn kant van het bed. En toen baby B. eenmaal naar zijn eigen kamer ging was het bovendien tijd voor een ledikant. Kon het hele inrichtingsfeest weer opnieuw beginnen. Ook geen straf, maar toch.

[STAP stap=”3″]

Houd je to do list zo kort mogelijk

Ik ging dus lijstjes maken. Vaak in een poging om de boel overzichtelijk te houden, maar ze werden steeds langer en hysterischer. Er stond zelfs op dat ik nog even cactussen moest kopen. Op een gegeven moment kreeg ik al een paniekaanval als ik De Lijst zag liggen.

[STAP stap=”4″]

Pinterest met mate

Kijk. Pinterest is een geweldige uitvinding. Maar het is om meerdere redenen verstandig om in die laatste weken niet al te veel te Pinteresten. Ik had in ieder geval zo ontzettend veel toffe dingen gepind dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Welke stijl moest ik in godsnaam kiezen? Welke kleur moest er aan de basis liggen? Moest mijn vriend nu wel of niet onmiddellijk beginnen met een ingenieus wandsysteem van multiplex of wou ik liever een toffe vintage kast? Je loopt bovendien de kans totaal onhaalbare ideeën en doelen te ontwikkelen voor de baby- of huiskamer. Waardoor je dus nooit, of veel te laat begint met keuzes maken.

[STAP stap=”5″]

Je bevallingsoutfit is niet je bevallingsoutfit

Onderdeel van mijn nesteldrang was ook het samenstellen van mijn bevallingstas. Ik zorgde voor superblitse geboortepakjes (in maat 50 én 56) en dacht uren na over een prachtige bevallingsoutfit. Want hey, ik ging toch zeker niet in mijn big momma shirt lopen bevallen. HAHA! Wel dus. Toen de baby zich eenmaal aandiende en ik in het holst van de nacht met woeste weeën van vier hoog naar beneden stommelde dacht ik dus totaal niet aan mijn snoezige bevallingsoutfit. Nee, ik dacht aan hoe ik straks een kind door een klein gaatje moest zien te persen. Maar oké. Dat is weer een heel ander verhaal.

Ook fikse nesteldrang gehad? Of totaal niet? Praat mee op onze Facebook.

Wil je weten wat je écht wilt hebben als je net bevallen bent? Check het hier.

Reageer op artikel:
Ik had hysterische nesteldrang en dít is wat ik deed
Sluiten