Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Gezondheid 1 feb 2017
Leestijd: 4 minuten

‘Ik heb lang gedacht dat die eierstokken nog zouden gaan rammelen’

In ‘De Buik van’ spreken we vrouwen over de mooie, verdrietige, blije en wanhopige momenten van een vrouw en haar meest bijzondere lichaamsdeel.

De buik is voor vrouwen een heilige plek. Niet alleen omdat er mogelijk kinderen uit geboren worden, maar omdat het in essentie de plek is waar haar kern tot uiting komt. Van buikgevoel en buikchakra tot de hormoonhuishouding. Een buik vertelt het verhaal van de vrouw en is het centrum van haar emotie. Deze keer Anneke en haar buik.

De Buik van Mette (38)

Single

  • Buikmoment: ‘Sinds ik mediteer, lijk ik dat ‘buikgevoel’ waar iedereen het altijd over heeft beter te begrijpen’
  • Trots op: ‘Dat mijn buik het centrum van mijn sportieve leven is’
  • Typisch mijn buik: ‘Gespierd. Ondanks een chronisch gebrek aan sit-ups’

‘Ik ben nog de enige zonder kind. Al mijn vriendinnen zijn inmiddels moeder en hebben naast hun baan een druk gezin draaiende te houden. Ik heb lang gedacht dat die eierstokken van mij heus nog wel een keer zouden gaan rammelen, maar ik begin steeds meer te geloven dat het moederschap gewoon niet is weggelegd voor mij.’

Koek

‘Op dit moment heb ik geen vaste relatie. Mijn laatste relatie duurde zes jaar en is afgelopen zomer geëindigd. Niet eens met een echt aanwijsbare reden, de koek was gewoon op. Het onderwerp kinderen is heus wel ter sprake gekomen, maar we waren beiden nog niet klaar om dingen op te geven. Want dat je er veel voor moet opgeven, is me echt wel duidelijk geworden nu al mijn vrienden tussen de luiers en kinderfietsen zitten.’

Boom versus poppenhoek

‘Iedere vrije minuut die ik heb sta ik op het water. Als ik op mijn plank sta, vergeet ik alles om me heen. Ik heb een te gekke, maar loeidrukke baan en zodra ik de zee ruik, voel ik die drukte van mijn schouders afglijden. Het is een mannenwereldje, dat surfwereldje, maar ik voel me er absoluut thuis. Ik ben al vanaf het begin one of the guys. Dat ben ik trouwens altijd geweest. Ik speelde vroeger op school al met jongens en je kon mij vaker in een boom, dan in de poppenhoek vinden.’

Buikspieren

‘Mijn buik is het krachtige centrum van mijn lichaam. Voor alle sporten die ik beoefen zijn mijn buikspieren hard nodig. Ik ben dus ook heel blij dat mijn buik zo sterk is. Maar naast mijn harde buitenkant was ik wel op zoek naar een zachtere manier van leven. Ik ben een tijdje geleden in aanraking gekomen met Reiki en meditatie, en hoewel ik mezelf als nuchtere dame beschouw, hebben deze twee onderwerpen mij geraakt. Door te mediteren en mij te verdiepen in Reiki, heb ik een zachtere kant van mijzelf leren kennen.’

Buikgevoel

‘Hierdoor ben ik ook bekend geraakt met het fenomeen ‘buikgevoel’. Ik vond die term altijd een beetje vaag, maar nu ik wat meer stil sta bij de mysteries van het leven ben ik die term eigenlijk wel gaan waarderen. Mijn buikgevoel is eigenlijk ook mijn drijvende kracht aan het worden. Zeker op het gebied van relaties. Ik kijk uit naar het moment waarop ik weer samen met iemand erop uit kan in de vrije uren maar tot die tijd geniet ik enorm van mijn vrije bestaan.’

Gedoe

‘Of ik het niet vervelend vind dat iedereen om me heen kinderen heeft? Nou nee, ik vind het vooral heel veel gedoe. Begrijp me niet verkeerd, ik zie ook de enorme liefde die er tussen kinderen en hun ouders is. Ik kan soms vertederd zitten staren naar mijn beste vriendin die haar geweldige zoontje verliefd knuffelt, maar ik ben ook heel blij als ik aan het einde van de dag weer lekker naar mijn rustige, opgeruimde huis rijd.’

Taboe

‘Stom genoeg lijkt het haast een taboe om op deze leeftijd nog geen kinderen te hebben. Op een of andere manier komt het gesprek altijd wel weer uit op kinderen en vooral vreemden stellen dan onbeschaamd de meest persoonlijke vragen. Daarom wil ik nu voor eens en voor altijd duidelijk maken dat ik niet zielig ben. Nee, ik heb geen kinderen en die wil ik ook niet. Nu niet en misschien wel nooit niet. Ik geniet intens van mijn leven en prijs mezelf gelukkig dat ik alle ruimte heb om te kunnen gaan en staan waar ik wil. En gezien alle verhalen die ik lees over en van de ‘loedermoeders’ van tegenwoordig, zijn meer vrouwen daar aan toe.’

Eerdere ‘buiken van’ teruglezen? Dat kan! Suus, Angela, Anne, Femke,Nienke en Anneke gingen Mette voor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Ik heb lang gedacht dat die eierstokken nog zouden gaan rammelen’
Sluiten