Redactie
Redactie Body 2 nov 2014

‘Ik heb nooit geweten wat er in mijn standaard tampon zat!’

Op 30-jarige leeftijd kreeg Mariah Mansvelt Beck (33) de diagnose baarmoederhalskanker. Resoluut besloot ze om er alles aan te doen om de ziekte tegen te gaan. Haar specialist adviseerde haar katoenen tampons en maand-verband, biologisch katoen welteverstaan. ‘Uhm oké, wat zit er dan in de producten die ik gebruik?’ Mariah wilde er het fijne van weten en schrok van haar eigen bevindingen.

Samen met een vriendin, Wendelien Hebly (32), ging Mariah op onderzoek uit. Dit viel nog niet mee, want verpakkingen vermelden vaak niet de ingrediënten. Uiteindelijk stuitten ze op literaire onderzoeken die uitwijzen wat er wél in deze producten zit: ze bevatten sporen van chemicaliën omdat het katoen is behandeld met pesticiden, gebleekt met chloor en aangevuld met synthetische stoffen.

Waarom weten we hier niets vanaf? En hoe is het mogelijk dat wij worden blootgesteld aan zoveel chemicaliën? Famme sprak met Wendelien (links). Zij is afgestudeerd neuro-wetenschapper en werkte tot voor kort als manager sales en business development bij Tommy Hilfiger. Wendelien gaf evenals Mariah, die als sociaal hulpverlener werkte, vorig jaar haar baan op om Yoni op te richten. ‘Yoni’betekent baar-moeder of vagina in het Sanskriet en is méér dan alleen een merknaam.

Vrouwen met een missie

Yoni maakt zich sterk om meer bewustzijn te creëren én om alternatieve producten in de schappen te brengen. Want staan we wel genoeg stil bij wat er in dagelijkse producten zit? In voeding zitten verborgen e-nummers en in onze tampons zitten chemicaliën. Of zoals de dames zelf zeggen: ‘weten we wel wat we gebruiken in één van de meest absorberende delen van ons lichaam: de vagina?’ Wendelien vertelt:

‘De tip die Mariah kreeg was een enorme eyeopener! We doken in een wereld met vrijwel géén transparantie: niemand weet precies wat er in deze producten zit.’

En dat heeft alles te maken met de Europese regelgeving. Bedrijven zijn niet verplicht de ingrediënten op de verpakking te zetten en mogen naar eigen invulling ingrediënten toevoegen. Dat is eigenlijk best gek. Mariah en Wendelien vinden dat vrouwen het hele verhaal moeten kennen en zo voor zichzelf de juiste keus kunnen maken:

Ojee, moeten we ons nu massaal zorgen gaan maken? Als het aan deze dames ligt moet er snel meer onderzoek komen naar de lange termijn gevolgen van deze chemicaliën. Ze handelen volgens de principes van een social enterprise, waarbij de winst wordt gebruikt voor meer onderzoek. In de toekomst willen ze ook bijdragen aan een betere persoon-lijke hygiëne voor vrouwen wereldwijd.

De alternatieven die zij op de markt willen brengen verschilen van de producten in biologische winkels, omdat ze niet semi-katoen maar 100% katoen zijn. Daarbij willen de vrouwen graag over dit onderwerp praten: vorig jaar deelde Mariah haar persoonlijke verhaal bij TEDx Amsterdam Women. Over milieu-vriendelijke alternatieven, zoals de menstruatiecup, is Wendelien positief:

‘Het is een goede stap voorruit voor de wereld, maar wij merken dat veel vrouwen moeite hebben met de overstap. Wij kiezen daarom voor inlegkruisjes, maand-verband en tampons.’

Om Yoni-producten in de schappen te krijgen zijn ze twee weken geleden begonnen met geld inzamelen. Deze actie loopt tot 21 november. Aan alle Famme-lezeressen wil Wendelien graag meegeven:

‘Zeg het voort! Vertel het je vriendin, je zusje, je nichtje. Het is zo’n intiem verhaal, een persoonlijke aanpak werkt het best.’

Maak jij je zorgen over de mogelijke chemicaliën in je tampon of maandverband? Laat het ons weten!

Ps. Naar aanleiding van vragen op onze Facebook-pagina: Er valt niet te zeggen waarom Mariah baarmoederhalskanker kreeg. De ziekte was voor haar een aanleiding om bewuster stil te staan bij welke stoffen we allemaal in ons lichaam stoppen. Het duo wil vrouwen aansporen om hier ook bewust over na te denken.

Sta jij ook stil bij je gezondheid? Bekijk dan eens:6 veganistische goede gewoontes om vandaag nog over te nemen

Reageer op artikel:
‘Ik heb nooit geweten wat er in mijn standaard tampon zat!’
Sluiten