Ik keek de eerste aflevering Bevallen met…

Vanaf vanavond 20.00 zien we een maand lang op TLC vier bekende Nederlanders aanwezig zijn bij bevallingen van mensen zoals jij en ik. Van begin tot het eind zijn zij aanwezig, of het nu makkelijk gaat of bij complicaties en dat levert hele mooie televisie op. Of zoals Filemon het zegt: ‘Je vergeet je eigen sores en relativeert het leven ter plekke. Er is niks fundamentelers dan een geboorte.’

Victoria Koblenko, Dirk Zeelenberg, Do en Filemon Wesselink – allen ook ouders – twijfelden geen moment om mee te doen aan het programma Bevallen met… op TLC . In de eerste aflevering zien we Victoria, die het geluk heeft om bij drie totaal verschillende bevallingen aanwezig te zijn. Ik mocht de eerste aflevering exclusief voorkijken om jullie een idee te geven van wat je vanaf vanavond gaat zien.

Bevallen met camera’s

Mijn allereerste reactie was er eentje met een lichte vorm van scepsis. Hoezo zou jij als toekomstige ouders willen dat een bekende Nederlander aanwezig is bij jou bevalling, met een cameraploeg? Om vervolgens heel Nederland getuige te laten zijn van jouw heftige moment van zoiets aards en puurs als de bevalling van je kind? Dat antwoord krijgen we niet, maar het laat zich raden. Het levert namelijk een prachtig document op van de bevalling van je kindje. Iets dat je toch in een roes meemaakt en snel deels vergeet. Althans, zo is dat wel in mijn geval. En dat maakt dat ik het in een keer juist heel goed begrijp, omdat het het meest bijzonder is dat je ooit meemaakt.

Dat je bij zoiets intiems aanwezig mag zijn is heel bijzonder

Het bijzondere aan de serie is dat Victoria je meeneemt in haar ervaring en je ziet de emotie van ouders en familie, de beslissingen en het geluk van de kersverse ouders, waardoor ik ook weer aan mijn eigen bevallingen terugdenk. Ik vind het ook oprecht jammer dat ik het niet zo heel goed meer weet allemaal.

Victoria, die een paar maanden geleden zelf moeder geworden is, beschrijft het als volgt: ‘Dat je bij zoiets intiems aanwezig mag zijn is heel bijzonder.’ Je ziet hoe erg zij onder de indruk is van de drie bevallingen, die totaal verschillend zijn. Waar de een te maken krijgt met een keizersnede (wegens stuitligging), de ander 24 uur keihard moet werken om een gezonde baby ter wereld te brengen, kiest de derde voor een ruggenprik en een zo pijnloos mogelijke bevalling.

Eigen keuzes

Het mooie is ook dat je een kijkje krijgt in het beroep van de artsen en verloskundigen en te zien dat er geen oordelen zijn. Slechts begeleiding, de juiste informatie en de ruimte om eigen keuzes te maken, voor zover dat mogelijk is.

Emotioneel

Ik merk dat ik zelf ook emotioneel wordt bij het zien van de natuurlijke bevalling van de 26-jarige Samira en me terugbrengt naar mijn eigen bevallingen. Ik kijk met grote verbazing en respect naar de keizersnede bevalling, die zo ontzettend snel gaat. Tja, het is en blijft echt het meest indrukwekkende moment in het leven van een vrouw en dat wij middels het inlevingsvermogen van Victoria, Dirk, Do en Filemon getuige kunnen zijn van deze momenten maakt Bevallen met… tot een geweldig mooie serie van TLC.

Vanavond, maandag 6 maart om 20.00 trapt Victoria Koblenko Bevallen met… af. Tune in op TLC.

In samenwerking met TLC

Reageer op artikel:
Ik keek de eerste aflevering Bevallen met…
Sluiten