Maaike Helmer
Maaike Helmer Body 20 okt 2015

‘Ik mediteerde een week lang iedere dag en dit gebeurde er’

Momentjes voor mezelf? Ik loop er niet van over, zullen we maar zeggen. Dus is mediteren een mooie uitdaging. Het lijkt me heerlijk. Al vraag ik me ook af hoe je het in een druk leven inpast. En of het resultaat heeft. Zou je je echt zo relaxed voelen als ze zeggen?

Maandag

Ik sta extra vroeg op en ga aan de rand van mijn bed zitten. Met mijn ogen dicht probeer ik zo goed mogelijk ‘gedachten als wolken voorbij te laten drijven’. Maar ondertussen denk ik aan drie artikelen, of er nog schone handdoeken zijn en hoe laat ik de bus moet halen. Na een paar minuten (het voelt als een eeuwigheid) wordt het rustiger in mijn hoofd. Een wolkeloze hemel is het nog niet, maar het gaat de goede kant op.

Dinsdag

Tijdens mijn ochtendmeditatie hoor ik trippelende voetjes van mijn dochter de kant van onze slaapkamer op komen. Gelukkig ben ik dan al even bezig met mijn meditatie. Dit is best lekker. Hier kan ik aan wennen. Na het mediteren voel ik me alsof ik een kop sterke thee heb gedronken; relaxed, fris en gefocust.

Woensdag

Ik ben moe. Heel moe. En dan helpt mediteren om ongeveer zes uur ’s ochtends niet. Telkens als ik in diepe concentratie op het grote niets verzonken ben, kom ik gevaarlijk dicht bij ‘slaap’ terecht. Op een gegeven moment snurk ik mezelf wakker.

Donderdag

Eindelijk komt het echt in mijn systeem en ik merk dat het invloed heeft op mijn dagelijks leven; als ik me gestrest voel (bijvoorbeeld omdat ik bang ben dat ik de aansluiting met mijn trein mis doordat de bus vast staat), merk ik dat ik mezelf sneller tot rust kan manen dan eerst. Gewoon even diep ademhalen en terugdenken aan die meditatiesessie vanochtend vroeg, helpt.

Vrijdag

Ah, dit is echt geweldig. Dit moet ik er echt inhouden. Na verloop van tijd word je er beter in en voelt het alsof je na het mediteren een soort innerlijke douche hebt gehad. Ik voel me uitgerust, helder en rustig.

Zaterdag

Heel enthousiast begin ik de dag, totdag ik halverwege de zaterdag voel dat ik iets vergeten ben. Ik vergeet te mediteren! Ik besluit de meditatiesessie in te halen. Grappig, nu merk ik wel degelijk dat het werkt; het eerste deel van de dag was ik wat gestrest (zaterdag is vaste-prik-druk), dat is na de meditatiesessie weg. Zou ik dit eerst als onzinbewering afdoen, ik voel het toch echt.

Zondag

Terwijl ik mediteer, is op de achtergrond iedereen wakker, omdat we vandaag een drukke dag (dit is toevallig een druk weekend) hebben. Ik kan me minder goed concentreren dan de eerdere dagen. Toch ben ik blij dat ik dit even doe. Het geeft me een goed begin van de dag. Ja, dit was een goed besluit.

Conclusie?

Ja, mediteren is zéker iets wat ik erin wil houden. Al heb ik een aantal keren het gevoel gehad dat het wel echt een beetje plannen is (vroeger opstaan), is het effect de moeite waard. Zen-alert alhier. Ik kan het iedereen aanraden en dat terwijl ik van tevoren niet veel effect had verwacht.

Meditatietips voor na een drukke werkdag? Die vind je hier! >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Ik mediteerde een week lang iedere dag en dit gebeurde er’
Sluiten