Phileine schrijft
Phileine schrijft Columns 2 december 2015

‘Ik pas niet in jouw opgeruimde leven. Althans, paste’

Phileine schrijft brieven, aan mensen of types of een groep. Dit keer schrijft ze aan Marie.

Dag Marie,

Ik ken je niet. En jij kent mij niet. En je wil mij ook niet kennen. Veel te chaotisch, ik pas niet in jouw opgeruimde leven. Althans, paste niet in jouw opgeruimde leven.

Tegenwoordig is dat anders. Ik las jouw boek (Opgeruimd!). Nee ik verslond je boek. Het is zelfs één van de weinige boeken die ik in één ruk uit moest lezen.

KISS

Iemand vertelde mij ooit dat je, als het gaat om projecten beginnen en afronden, altijd ‘KISS’ in je hoofd moet houden.
Keep It Simple Stupid.
En dat is precies wat jij doet.
Je leven op orde brengen?
KISS.

Ja of nee?

Gooi alles wat je hebt in categorieën op een berg en hou dan alles stuk voor stuk in je handen. Vraag jezelf af of het betreffende product je gelukkig maakt en als het antwoord ‘ja’ is dan hou je het. Is het antwoord ‘nee’ dan mik je het direct in een vuilniszak. Simpel.

Ik heb nog een derde van de kleding die ik bezat en draag ineens zo veel meer

Je boek leest als een kinderboek. Makkelijke woorden, simpele zinnen en vooral een heel hoog ‘oh ja, natuurlijk’ gehalte. Je waarschuwde al: ‘als je begint moet je het precies doen zoals ik het je vertel. En je maakt het af.’

‘Nieuw?’ ‘Nee, da’s Marie Kondo’

Ik begon. Ik gooide tot nu toe al twaalf (!) overvolle vuilniszakken weg. Nou ja, ik gooide ze niet weg maar ik bracht ze naar de kringloop, de recycling en het Leger des Heils. En oh ja, de verkleedkist van mijn dochters zit nu ook wat voller.
Ik heb nog maar één derde van mijn kleding over en draag ineens zo veel meer. Het aantal keren dat vriendinnen vragen of ik iets nieuws heb zijn niet meer te tellen. Mijn antwoord is steevast: ‘nee, da’s Marie Kondo’.

In mijn boekenkast alleen nog maar boeken waar ik heel gelukkig van word. De keuken is geordend en netjes: alleen nog glazen in setjes en alleen maar kruiden die ik echt gebruik.
Mijn badkamer straalt een ruimte en sereniteit uit waar een beetje sauna jaloers op is. Eén lade met de make-up die ik gebruik en verder één fles shampoo en één tube douchegel. That’s it.
Simpel.

En wat ze zeggen is waar: ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’. Dus dankjewel Marie, of zoals ze in jouw taal zeggen: 感謝.
Ik ga maar eens even een lekker tijdschrift lezen met thee uit mijn lievelingskopje.

Opgeruimde groet,

Phileine.

Reageer op dit artikel via onze Facebook!

Lees ook: ‘Tussen je wenkbrauwen vier verticale lijnen…’

Reageer op artikel:
‘Ik pas niet in jouw opgeruimde leven. Althans, paste’
Sluiten