Tessa Ham
Tessa Ham Persoonlijk 15 apr 2019

Ik Vrouw van Jou over combineren werk, het ouderschap én YouTube: “Bedenk waar je over 10 jaar gelukkiger van bent geworden”

Na een oproep op YouTube voor een zaaddonor kregen Scarlet (37) en Joyce (35) van het kanaal Ik Vrouw van Jou honderden reacties binnen. Ze vonden op deze manier de ideale donor, waardoor vier maanden geleden zoontje Hunter ter wereld kwam. Via hun blog en YouTube-kanaal geeft het stel ons een kijkje in het leven van kersverse ouders.

Ons zusje Workjuice sprak Scarlet van Ik Vrouw van Jou over het combineren van het ouderschap, werk én een succesvolle blog met YouTube-kanaal.

Waarom zijn jullie Ik Vrouw van Jou begonnen?

“Ruim vier jaar geleden zijn we onze blog en YouTube-kanaal Ik Vrouw van Jou begonnen. In tegenstelling tot Amerika waren er in Nederland alleen maar hetero-stellen op YouTube te zien. Bovendien bestonden er nogal wat vooroordelen en misvattingen over lesbiennes.

We dachten: misschien kunnen we in onze vrije tijd een diverser geluid laten horen. Laten zien dat lesbiennes zijn als ieder ander. Het enige verschil is dat je met een vrouw samen bent.”

Wat dat altijd goed te combineren met jullie werk?

“Nee, zeker niet. Joyce werkt als dierenartsassistent en ik ben manager van een online hulpsite van de ggz. We begonnen met Ik Vrouw van Jou als hobby, maar het werd heel enthousiast ontvangen en onze video’s werden heel goed bekeken. Als je het echt goed wil doen, is het enorm veel werk. Een pittige kluif dus en dat werkt niet altijd.

Toen we zwanger werden van Hunter vroegen we ons wel even af hoe we dat straks allemaal gingen doen.

Maar zoiets kan je helemaal niet vooraf plannen of bedenken, omdat je geen idee hebt hoe het is om een kindje te hebben.

Bovendien weet je nog helemaal niet hoe hij is. Hij stond voor ons in ieder geval op nummer één en we zouden wel zien hoe het zou lopen.

Uiteindelijk kwamen we erachter dat het door het leven echt te leven juist makkelijker wordt. In het begin dachten we vaak: oh, we moeten wel leuke dingen filmen, dus we moeten iets gaan doen. Nu richten we ons veel meer op Hunter en genieten we van het leven. We ondernemen veel waar we echt zin in hebben en zetten af en toe de camera aan. Het gaat dus eigenlijk nu veel meer automatisch.”

Hoe belangrijk is jullie werk voor jullie?

“Werk is belangrijk voor ons, omdat je daarmee in de maatschappij staat en je erdoor blijft ontwikkelen. We hebben ook allebei een hulpvaardig beroep, dus we vinden het ook mooi om dat te blijven doen. Ook nu we een zoon hebben, is het belangrijk om een eigen leven te behouden.

Maar Hunter is wel het meest belangrijk in ons leven: Joyce is bijvoorbeeld een dag minder gaan werken, omdat we het beiden heel belangrijk vinden dat hij in het eerste jaar zoveel mogelijk bij ons is. We vinden kinderopvang een goed idee als hij ook echt contact gaat maken met andere kindjes, maar in het eerste jaar brengen we hem bijvoorbeeld ook niet naar de opvang voor zijn hechting en zijn gevoel van veiligheid.

Naast die dag van Joyce, werk ik veel thuis en heb ik in de tien jaar dat ik hier werk een hoop vakantiedagen opgebouwd. Die kan ik inzetten als het toch te veel is. We zijn heel blij dat we deze luxe hebben.”

Hoe is het voor jullie dat eigenlijk de hele wereld meekijkt naar het zoeken van een zaaddonor en het krijgen van een kind?

“De video waarin we een oproep voor een zaaddonor deden ging viral, waardoor die op de meest rare sites te vinden was. Daar stonden de meest gestoorde reacties onder van mannen die vonden dat we het beter met een varken konden doen, omdat we niets waard waren als lesbiennes en geen kind verdienen. Maar ja, dat zijn zulke extreme reacties, dat je die gewoon niet meer serieus kan nemen.

Bovendien kregen we voornamelijk positieve reacties.

Op de oproep reageerden meer dan 500 mannen en stellen.

Mensen moesten er – net zoals onszelf trouwens – wel aan wennen dat we het op deze manier deden, maar wij hadden ook zoiets van: waarom moet hier zo’n taboe op zijn? Wij wilden de donor graag leren kennen, in plaats van naar een zaadbank gaan.”

Is het een cliché dat je geen tijd meer hebt voor jezelf als je een kindje krijgt?

“Ja, dat vind ik wel. Het is maar hoe je het zelf inricht. Al vanaf dat hij een paar dagen oud is, hebben we hem in een draagzak gedaan en dat vindt hij juist geweldig. Als we ergens wat drinken en we merken dat hij het onprettig vindt, dan passen we ons aan, maar verder past hij zich ook weer aan ons aan.

Goede vrienden of familie kunnen ook oppassen als ze dat leuk vinden, zodat je eens samen uiteten of even weg kunt gaan. Maar daarbij, hij hoort erbij en ik word blij van hem. Als we met z’n drietjes een weekendje naar Maastricht gaan, dan vind ik dat ook tijd voor mezelf.”

Heb je een tip voor soon-to-be ouders die zich overweldigd voelen over hoe ze het straks allemaal gaan doen met werk en een baby?

“Denk er heel bewust over na wat jij belangrijk en waardevol vindt en praat daar goed over met elkaar, zodat je niet achteraf ergens spijt van krijgt. Waar ben je over tien jaar ook echt gelukkiger van geworden: tien uur extra werken per week of iets rustiger aan doen en daardoor meer kunnen genieten van je kind?

In de huidige prestatiemaatschappij is het knap lastig om niet mee te gaan in alle druk en verwachtingen.

Hoeveel jij je waard voelt, hangt af van wat je bereikt en presteert. Op een moment dat je zoals Joyce bijvoorbeeld minder gaat werken, dan moet je je best doen om je niet minder waard, interessant of goed genoeg te voelen. Terwijl het levensgeluk uiteindelijk natuurlijk helemaal niet daar ligt.”

Volg Scarlet en Joyce van Ik Vrouw van Jou op YouTube, hun website en Instagram.

Meer leuke interviews

Dit artikel verscheen eerder op Workjuice.

Reageer op artikel:
Ik Vrouw van Jou over combineren werk, het ouderschap én YouTube: “Bedenk waar je over 10 jaar gelukkiger van bent geworden”
Sluiten