Thea Tijssen
Thea Tijssen Columns 17 jan 2016

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt zo klaar met dat moederbashen!

De laatste tijd lijkt het populairder dan ooit: moeders bashen op social media. En dan vooral moeders die andere moeders eens effe lekker onderuit halen. Kunnen we daar alsjeblieft mee ophouden?

Waarom gebeurt ‘t? Dat is vooral wat ik mezelf de laatste tijd vaak afvraag. En ja, ik zal me er ook heus wel eens schuldig aan hebben gemaakt. Meer dan eens wellicht. Niets menselijks is mij vreemd. Maar het begint me nu zo langzamerhand echt tegen te staan.

Mond vol tanden

We hadden eerst natuurlijk Yolanthe die – naar achteraf bleek door alle hormonen die zij op dat moment toegediend kreeg zodat ze hopelijk zwanger zou raken – er tijdens een uitzending van RTL Lage Night anders dan anders uitzag. Heel Nederland viel letterlijk over haar heen ‘want ze heeft vast van alles aan haar gezicht laten doen.’ Nou was dat natuurlijk totaal niet het geval. Het grootste gedeelte van bekritiserend Nederland stond afgelopen zomer met zijn/haar mond vol tanden toen Yo in Linda’s Zomerweek onthulde waarom ze er destijds zo anders uitzag. Eigenlijk dacht ik dat ‘we’ toen wel hadden geleerd niet meer zo snel te oordelen. Als je niet wist hoe iets echt zat, kon je dan niet beter geen venijnige tweet eruit gooien of gewoon níet die harde, hatelijke reactie op Facebook posten?

Bron: Tumblr

Aneuk

Maar nee, in 2016 is het Yo-gate all over again. En deze keer is Anouk de pineut. Anouk is zwanger van haar zesde kind, kopte de Telegraaf 6 januari. En jawel, daar stonden ze weer allemaal klaar met hun oordeel, hun keiharde tweets, hun hatelijke reacties op Facebook. Ik las dingen als: ‘Anouk, je spreekt het uit als Aneuk’, maar ook: ‘Dat zou toch verboden moeten worden in deze tijden van overbevolking!’.
Nogmaals: waarom? Omdat mensen niet verder kijken dan hun neus lang is. Waarom veroordeel je iemands geluk? Ze heeft straks zes kinderen van vier verschillende vaders. En dus? Mag ze dan niet gelukkig zijn? Omdat het niet ‘zo hoort’?

Bron: iStock

Sixpack

Of neem Doutzen Kroes. Binnen vier weken na haar bevalling had ze haar sixpack al terug. En na zes weken stond ze alweer stralend te poseren voor de camera op het strand van Miami. Was ook niet goed, volgens collega-moeders, want een kersverse moeder hoort de eerste maanden 24/7 bij haar kind te zijn.
Of gewoon een moeder bij mijn zoontje op school. Stopte met werken na het krijgen van haar eerste kind en is nu een dolgelukkige huismoeder. Helemaal verkeerd, want werken en kinderen opvoeden tegelijk is prima te doen, vinden de andere moeders op het schoolplein. ‘Doen wij toch ook? Gaat zij een beetje thuis zitten. Met haar te dure studie.’

‘Oordeel niet voordat je weet hoe de vork écht in de steel zit. En als je het weet, houd je oordeel dan ook lekker voor je’

Eén front

Wat ik me nu afvraag: wat is er gebeurd met onze vrouwelijke solidariteit? We staan toch ook met elkaar op de barricaden als er wordt geroepen dat er te weinig topvrouwen zijn? En vormen we niet altijd één front als blijkt dat vrouwen minder betaald krijgen dan mannen voor dezelfde functie? En dat doen we goed. Maar doe je het net even iets anders dan de gemiddelde vrouw, dan word je zorgvuldig afgefakkeld op social media of op het schoolplein.
En natuurlijk, ik ben de laatste die zal ontkennen dat ik op z’n tijd van een lekker roddel houd. Maar systematisch één moeder door het slijk halen zonder genade, gaat me gewoon te ver.

Stop met anti-commentaren

Het is nog niet te laat voor goede voornemens. Als we elkaar de rest van het jaar nu eens vrij laten. Denk van die andere moeder wat je wil denken, bespreek het desnoods met je BFF’s (doe ik ook), maar stop met die anti-commentaren op Facebook, die haat-Tweets en die gemene schoolpleingossip. Please: oordeel niet voordat je weet hoe de vork écht in de steel zit. En als je het weet, houd je oordeel dan ook lekker voor je. We girls gotta stick together. Toch?

Herken je dit? Ben jij ook zo klaar met het moederbashen? Praat erover op Facebook.

Na al die negativiteit kunnen we wel wat liefde gebruiken. Lees hier het hartverwarmende verhaal van een moeder die een andere moeder steunde in plaats van onderuit haalde. >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben echt zo klaar met dat moederbashen!
Sluiten