Redactie
Redactie Kinderen 8 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Lieve mensen en (vooral papa) mama is écht heel erg moe #ikbenmoe

Moeder is de overtreffende trap van moe. Niet iedereen kan even hard lachen om dit grapje, en moeders vaak al helemaal niet. Dat bleek te meer uit de reacties op het artikel ‘Dit is wat moeders écht bedoelen als ze zeggen dat ze moe zijn’.

Ook op Famme steken we af en toe de draak met onze lamlendige mannen die er volgens de verdomde wetenschap niks aan kunnen doen dat ze baby’s niet horen huilen, en meer van dat soort zalvende teksten. Vies van zelfspot zijn we ook niet: we schuwen er niet voor om parallellen tussen chronisch slaaptekort en dronkenschap te benoemen, evenals grappige anekdotes op te rakelen over wat die oververmoeide moeder dit keer weer gedaan heeft.

#ikbenmoe

‘Moe is het nieuwe wakker’, luidt de gedachte. Toch zou #ikbenmoe een hashtag zijn waar, als iemand er echt haar best voor zou doen, ongetwijfeld vrouwen zich bij bosjes bij zouden aansluiten. Omdat heel veel moeders echt. heel. erg. moe zijn. En ja, ook moeders die geen “echte” baan hebben, want die zijn in de praktijk vaak vele malen moe-ier dan moeders die er een paar keer per week tussenuit kunnen piepelen richting dat toevluchtsoord dat ze hun kantoor noemen (grapje, mensen).

Totaal naar de kl*te

‘Als ze dan al eens allebei de hele nacht doorslapen (sinds de geboorte van mijn jongste acht maanden geleden slechts één keer gebeurd), word ik nog steeds wakker – mijn bioritme is gewoon totaal naar de kl*te, schrijft Nele. Die het trouwens overdag niet minder zwaar te verduren heeft, want de oudste slaapt ‘s nachts wel door, maar ‘dat is dan weer een duracelleke overdag’.

Dezelfde korte en gebroken nachten

‘Ik slaap al elf jaar niet meer aan EEN stuk. Kids van 3, 7 en 11. Die van 7 en 11 slapen nu wel, maar die van 3…. pfffff. Ik roep ook vaak dat ik moe ben, maar ik denk inderdaad dat alleen iemand met dezelfde korte en gebroken nachten begrijpt hoe moe dat precies is,’ schrijft Eveline.

‘Je hebt toch zelf voor vijf kinderen gekozen?’

Het rottige is, dat het niet bon ton is om te zeggen dat je moe bent. En al helemaal niet als je meerdere kinderen hebt, zo ervaart onder andere moeder Melanie. ‘Ik heb vijf kinderen, slaap al 16 jaar slecht. Ook al ben ik moe, het is het me allemaal waard. Dat je niet mag zeggen dat je moe bent omdat je zelf voor vijf kinderen hebt gekozen, is nogal kwetsend’.

Hoe lang nog?

En daarnaast onzinnig, want moeder Liesbeth noteerde de nodige slaaptekort met ‘slechts’ ÉÉN kind. ‘Acht jaar slaaptekort op de teller met één kind. Het ergste was dat je niet wist wanneer het zou stoppen en hoe lang je nog moest volhouden’.

Maar toch…

Toch weten we allemaal waarom we het vol blijven houden: omdat we zo moeilijk veel van ze houden. En vooral: omdat ze zo godvergeten lief zijn ALS ZE SLAPEN.

Blijkens ook deze foto’s die bewijzen dat kinderen echt o-ver-al kunnen slapen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme