Susan Dalstra
Susan Dalstra Lifestyle 18 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Deze 9 Ikea-items vind je hoe dan ook in élk Nederlands huishouden

Van schmützige studentenkamer tot Gooische villa: in ieder Nederlands huishouden vind je altijd wel iéts van Ikea. Ook al is menig huwelijk gesneuveld tijdens het in elkaar zetten van een Ikea-meubel, zonder de Zweedse meubelboer zouden we nergens zijn.

Softijs

Noem me een saaie burgertrut, maar ik leef helemaal op van een middagje Ikea (#nospon). Het vooruitzicht van bedden passen, die onpraktische Ikea-shopper volladen met keukengerei dat je toch nooit gebruikt om daarna jezelf vol te laden met Zweedse gehaktballen en zelfgetapt softijs doet m’n hart dansen van vreugde. Om dan bij de kassa toch maar dat keukengerei stiekem ergens te dumpen (want as íf je die hele toko weer doorgaat om het netjes terug te leggen) en in te ruilen voor een geurkaars van een paar piek.

Ikea is het leukst als je er een beetje doelloos rond kan struinen, maar dat neemt niet weg dat we in Nederland ons halve interieur daar bij elkaar sprokkelen. Deze items vind je in ieder willekeurig Nederlands huishouden:

1. De Pax

Tenzij je in een Mariah Carey-waardige inloopkast hebt in te richten is er weinig vreugdevols aan het kopen van een kledingkast. Moet je opeens een mening hebben over plankjes of rails, hangsystemen en handgrepen. Het Pax-systeem kun je customizen tot je een ons weegt en dat is een vloek en een zegen tegelijkertijd.

pax

2. De Klippan

Zit ‘ie lekker? Nee. Is ‘ie mooi? Neuh. Maar de Klippan is zo verrekte goedkoop dat je je best moet doen om een studentenkamer te vinden zonder deze rechttoe-rechtaan loveseat.

3. De Lack

Lack is de basic bitch onder de bijzettafels, en daar is helemaal niks mis mee. Integendeel. Vierkant, met vier poten, zonder franje maar wel in eindeloos veel kleuren en afwerkingen verkrijgbaar – en dat voor een schamele zes euro.

lack

4. De Ludde

Iedereen weet dat een dood schaap voor de haard leggen gelijk staat aan Scandinavische warmte. Drapeer Ludde over een fauteuil, de bank, het bed of welke plek dan ook wel wat winterse gezelligheid kan gebruiken. Werkt altijd.

5. Ektorp

Mijn Ektorp fauteuil wil ik in het kaderen van volwassen worden eigenlijk inruilen voor een designexemplaar, maar feit is gewoon dat je nergens zo effectief je verdriet vergeet door te verzuipen in deze stoel. Geef me Netflix, geef me snacks, geef me Ektorp en ik ben een tevreden mens.

6. Ikea PS

Stap het vrijgezellenappartement van een Nederlandse man binnen en je ziet ‘m in volle glorie: het PS tv-meubel. Niet zelden geflankeerd door een stereotoren en een zwart-witfoto van lunchende bouwvakkers/een paradijselijk strand/een Herman Brood-replica.

7. Billy

Ons aller Billy mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Oerdegelijk ontwerp dat met je meegroeit, want je kan de boekenkast zoveel uitbreiden als je wil. Haal het echter niet in je hoofd in een vlaag van optimisme de kast uit elkaar te schroeven en dan weer in elkaar te zetten want dat is vragen om WW III.

8. Pjätteryd

Audrey Hepburn moest eens weten in hoeveel interieurs ze boven het bankstel prijkt van mensen die denken dat Breakfast at Tiffany’s een hip Amsterdams brunchtentje is.

9. Maskros

Ikea zelf omschrijft hanglamp Maskros als ‘een echte smaakversterker’. Nou willen we niet in discussie met de Zweedse influencers, maar feit is wel dat dit stukje decoratie toch vooral wordt ingezet om troosteloze vergaderruimtes en wachtkamers wat op te fluffen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme