We hadden het kunnen weten: dit is waarom jullie altijd ruzie hebben in de IKEA
Met alleen al 56 opties onder de knop kinderkasten en pak ‘m beet 150 soorten eetkamerstoelen is het natuurlijk een ware hel om naar IKEA te gaan. Het begrip IKEA ruzie is je daarom vast niet geheel onbekend. Maar hoe komt het toch dat we ruzie maken met onze partner in het Zweedse woonwarenhuis? Psychologen weten het antwoord.
Of je nu op zoek bent naar een Billy boekenkast of het Skold schapenvacht voor in je transparante stoel, IKEA kan een uitdaging zijn om te bezoeken. Vooral als je nog niet precies weet wat je wilt hebben ligt een IKEA ruzie al snel op de loer. En daar is een reden voor.
LEES OOK: Deze 9 IKEA-items vind je hoe dan ook in élk Nederlands huishouden
De IKEA ruzie ontstaat omdat er te veel keuze is
Je leest het goed. Er is zoveel keuze dat het – kort door de bocht – er gewoon voor zorgt dat je ruzie krijgt. Door het overweldigende aanbod is het ontzettend moeilijk om met je partner een keuze te maken, aldus professor Julie Peterson van de Universiteit van New England.
‘Shoppen en keuzes maken is voor jezelf al moeilijk genoeg. Voeg daar een partner aan toe waar je van houdt en die je wilt pleasen, dan maakt het dit alleen nog maar erger’, vertelt ze. ‘Je hebt zoveel mogelijkheden. Aan de andere kant wil je jouw wensen en behoeften op de wensen en behoeften van je partner aansluiten.’ Het recept voor een flinke discussie.
Dat is nog niet alles
Volgens docent bedrijfspsychologie Gorkan Ahmetoglu ligt het vooral aan de modelkamers waardoor de IKEA ruzie ontstaat. ‘IKEA laat je zien hoe het eruit gaat zien als jij hun producten gebruikt. Hoe makkelijker het is om in te schatten hoe het product eruit gaat zien, hoe sneller je het koopt’, vertelt hij.
Juist de modelbadkamers, keukens, woonkamers en slaapkamers zijn een trigger. Het kan je ‘psychologisch desoriënteren’ tot het punt dat je je op je gemak voelt om ruzie te maken met je partner. Zelfs als je in het openbaar bent.
Gelukkig is er iemand zo slim geweest om iets op de IKEA ruzie te verzinnen. Dankzij dít loop je zonder te kibbelen de deur weer uit. Hopelijk.