Janne Vogel
Janne Vogel Persoonlijk 23 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Deze illustraties laten perfect zien hoe pijnlijk en verdrietig onvruchtbaarheid kan zijn

Amerikaanse Christine McDonough worstelt al vier jaar lang met onvruchtbaarheid. Ze schetst alle rauwe emoties die bij haar reis komen kijken en deelt ze op haar Instagram-pagina Infertility Illustrated. De illustraties hakken er bij ons behoorlijk in.

Christine heeft alles al meegemaakt: van spoedoperaties tot maanden acupunctuur en IVF, en vier rondes Clomid. En, zoals ze dat zelf beschreef in haar eerste post in augustus 2017, ‘3 miskramen… 0 kiddos.’

Onvruchtbaarheid

Vier jaar geleden begon de rollercoaster voor Christine en haar man. De twee willen niets liever dan een kindje, maar kwamen er na een paar maanden proberen achter dat ze een probleem hadden. Alle emoties die bij de reis komen kijken zet Christine op papier. En dat is niet niks. In eerste instantie wilde ze de verdrietige en kwetsbare foto’s niet delen met de wereld, maar ze is blij dat ze haar profiel toch openbaar heeft gemaakt. ‘Dit is de waarheid die bij onvruchtbaarheid komt kijken. Dit is hoe het echt voelt. Zoveel mensen herkennen zich in de emoties’, vertelde ze aan POPSUGAR. ‘Onvruchtbaarheid is vooral heel verdrietig. Er zijn momenten waarop je kunt lachen om de belachelijkheid van een situatie, maar aan het eind van de dag is het iets vreselijks.’

Illustraties

Haar illustraties tackelen de financiële grenzen van IVF-behandelingen, de grappige momenten rondom het verzamelen van sperma en de manier waarop ze zich soms net een wetenschapper voelt in het hele traject. Toch gaan de meeste tekeningen over hoe pijnlijk de vruchtbaarheid van anderen kan zijn. ‘Dat misselijke gevoel in je buik wanneer iemand anders je vertelt dat ze zwanger is, is een van de ergste gevoelens ooit.’

Begrip

De illustraties zijn niet alleen bedoeld voor mensen die in dezelfde situatie verkeren, maar juist ook voor de mensen die totaal geen moeite hebben met zwanger worden. ‘Ik wil dat mensen die geen last hebben van onvruchtbaarheid op hun woorden letten. Niemand wil horen dat ze gewoon geduld moeten hebben of dat alles gebeurt voor een reden. We hoeven ook niet te horen dat het je onvruchtbare collega via een bepaald traject wel is gelukt. En voor zwangere vriendinnen of vriendinnen met kinderen, is begrip heel belangrijk. We willen niet altijd horen hoe het gaat met je zwangerschap en hoe moeilijk of geweldig het wel niet is om moeder te zijn. Dus als we het niet vragen, betekent dat niet gelijk dat het ons niet boeit. En als we er wél over praten, gaan we vanbinnen een beetje dood omdat we geen idee hebben of wij het ook zullen meemaken in de toekomst.’

We hebben hieronder een aantal van Christines mooiste illustraties verzameld.

Infertility is…passing out on top of your bed, clothes on, surrounded by tissues because you just found out [insert news here]. If you’re lucky you’ve got a pup (or cat or stuffed animal or something) to keep you company till your husband gets home. So grateful for Pip on her bday today….and yes we do have a pillow with her silhouette…? #infertilityiseasierwithafurbaby #thankgoodnessfordogs Een bericht gedeeld door Infertility Illustrated (@infertility_illustrated) op 14 Mrt 2018 om 11:23 (PDT)

I messed up on the word alternate. ? ☕️ #alternatefuture #paralleluniverse #infertilitylife Een bericht gedeeld door Infertility Illustrated (@infertility_illustrated) op 24 Feb 2018 om 1:39 (PST)

?late night pillow talk is the best. #ectopic #ohss #oncalldoctor Een bericht gedeeld door Infertility Illustrated (@infertility_illustrated) op 7 Feb 2018 om 6:17 (PST)

Not proud of this. #stormwarning #uglybehavior #jealousy Een bericht gedeeld door Infertility Illustrated (@infertility_illustrated) op 6 Feb 2018 om 7:02 (PST)

A game of 20 questions. Also, what do they call that room?? #iknownothing Een bericht gedeeld door Infertility Illustrated (@infertility_illustrated) op 29 Jan 2018 om 11:24 (PST)

Thoughts from a fertility acupuncture session. ?#pleasework Een bericht gedeeld door Infertility Illustrated (@infertility_illustrated) op 27 Jan 2018 om 10:06 (PST)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Popsugar

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme