Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 1 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Kan pesten of seksueel misbruik leiden tot een depressie? Een nieuw onderzoek laat zien hoe groot de impact kan zijn

Het is geen verrassing als we zeggen dat pesten kan zorgen voor trauma’s. Het lijkt bijna vanzelfsprekend dat pesterijen kunnen eiden tot een depressie. Een nieuw onderzoek – gepubliceerd in het tijdschrift BMC Public Health, laat zien hoe traumatische gebeurtenissen als pesterijen en seksueel misbruik zich later in het leven kunnen manifesteren, in bijvoorbeeld een depressie, eetstoornis of een verslaving.

Misbruiken en andere traumatische gebeurtenissen worden al langer gezien als risicofactoren voor een depressie. Maar de auteurs van dit nieuwe onderzoek keken gerichter naar de soorten pesterijen en misbruiken, de duur van het misbruik en de leeftijd waarop het is ‘ontdekt’.

Het onderzoek

De onderzoekers voerden face-to-face interviews met 2.873 respondenten in Zuid-Australië. Deze interviews duurden zo’n 30 minuten. Ongeveer 45% van alle deelnemers werd gepest, meer dan 10 procent was seksueel misbruikt, ongeveer 7% van alle deelnemers is beide overkomen. Tijdens het interview werden er twee hoofdvragen gesteld: ‘Ben je ooit gepest op school of op het werk?’ en ‘Heb je tijdens je leven ooit enig soort seksueel misbruik ervaren?’ Vervolgens werd hen naar de leeftijd gevraagd waarop zij voor het laatst het misbruik of pesterijen hebben ervaren, en hoe lang het duurde. De onderzoekers gingen vervolgens na of de deelnemers afhankelijk waren van roken en/of alcohol, of dat ze worstelden met eetaanvallen. Elke deelnemer werd ook gevraagd of zij momenteel antidepressiva slikten.

Bevindingen

De bevindingen? Deelnemers die werden gepest of seksueel waren misbruikt, hadden tot vier keer meer kans om antidepressiva in te nemen. Degenen die te maken hadden gehad met pesten, seksueel misbruik of beide, lieten ook een lagere gezondheidsgerelateerde kwaliteit (zowel fysiek als mentaal) van leven zien.

Respondenten die langer dan 2 jaar werden gepest, hadden twee keer zoveel kans om verslaafd te raken aan roken, net als degenen die seksueel misbruik hadden ervaren onder de leeftijd van 10 jaar, ouder dan 20 jaar óf voor een duur van meer dan een maand. Overmatig alcoholgebruik kwam vaker voor bij diegenen die als kind werden gepest, of meer dan twee jaar, degenen die gepest werden of seksueel werden misbruikt als een volwassene hadden meer kans op het ervaren van eetaanvallen.

Het onderzoek had een duidelijk doel: de resultaten laten zien wat voor effect pesten of seksueel misbruik kan hebben.

Cyberpesten komt onder kinderen veel voor. Met deze tips zorg je ervoor om cyberpesten tegen te gaan als ouder.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Kan pesten of seksueel misbruik leiden tot een depressie? Een nieuw onderzoek laat zien hoe groot de impact kan zijn
Sluiten