Heb jij ook het imposter syndrome? Dit kun je er tegen doen

Je moet een presentatie geven en weet zeker dat nu al je collega’s doorhebben dat je dit werk eigenlijk helemaal niet kan. Als je de andere moeders op het schoolplein spreekt, voel je je een waardeloze moeder die eigenlijk maar wat doet – en het kan nooit lang duren voor je door de mand valt.

Misverstand

Wanneer je lijdt aan het imposter syndrome heb je eigenlijk altijd het gevoel dat je de boel flest. Dat uitgerekend jij die baan hebt gekregen, is een misverstand. Je bluft je een weg door het leven, maar eigenlijk kan je niks. Of niks echt goed. Mensen hebben het nu misschien nog niet door, maar dat kan nooit lang meer duren. En wanneer je dat beseft, slaat de verlammende paniek toe.

Millenials

Het goede nieuws: je bent bij lange na niet de enige. Het is een bekende kwaal onder acteurs en politici. Je twijfelt zó aan jezelf dat je jezelf beticht van fraude. Dat kan op persoonlijk gebied, maar het komt vaker voor in het werkveld. Maar liefst een derde van de millenials herkent dit gevoel. Je verkeert in goed gezelschap, want Carice van Houten, Kate Winslet en Michelle Obama hebben allemaal ooit toegegeven dat ze worstelen met het imposter syndrome.

‘Ondanks geweldige prestaties op school en op werk geloven vrouwen met dit syndroom dat ze eigenlijk helemaal niet slim zijn en iedereen die dat niet gelooft voor de gek hebben gehouden’, staat in een onderzoek naar het syndroom wat al in 1978 werd gepubliceerd.

Officiële aandoening

Hoewel het niet geregistreerd staat als officiële aandoening zijn er wel een aantal symptomen waaraan je kan herkennen of je er ook last van hebt. Mensen met het imposter syndrome zijn vaak angstig, twijfelen aan hun prestaties, zijn gefrustreerd en hebben een laag zelfbeeld. Je betrapt jezelf op gedachten als ‘ik ben nep’ en ‘ik verdien deze baan niet’.

Therapie

Wat je er aan kan doen? Therapie kan achterhalen waar die zelftwijfel precies vandaan komt. Als je dat nog niet nodig vindt, kun je soelaas vinden in het feit dat heel veel generatiegenoten zich precies hetzelfde voelen. ‘Focus niet op je mislukkingen de volgende keer dat je in een situatie komt die buiten je comfortzone ligt’, tipt Psychology Today-auteur Andy Molinsky. ‘Bedenk dat een misstap een kans is om te leren en dat je een nieuw perspectief meebrengt dat anderen misschien niet hebben.’

Herkenbaar? Op welke moment heb jij je zo gevoeld? Deel het met ons!

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Heb jij ook het imposter syndrome? Dit kun je er tegen doen
Sluiten