Redactie
Redactie Work & Life 26 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

In 2020 een huis gekocht? 3 tips om geld te besparen met de belastingaangifte

Yes, in 2020 heb je een huis gekocht! Hoe leuk het ook is om nu je eigen plekje te hebben, je bent vast blij dat de financiële rompslomp achter de rug is. Tot nu dan. Als verse huiseigenaar moet je dit keer extra goed opletten bij de belastingaangifte. Er verandert namelijk best wat.

Maar er is ook goed nieuws: hoewel je er even in moet duiken, betekent het wel dat je tijdens de aangifte geld kan besparen. Zeker de moeite waard dus!

Belastingaangifte als je een huis hebt gekocht

De Belastingdienst zet drie handige tips op een rij voor de belastingaangifte als je een nieuwe huiseigenaar bent.

9 tips voor de belastingaangifte waardoor je geen geld laat liggen

1. Eenmalige aftrekposten

Als je vorig jaar een huis kocht of je hypotheek veranderde (door bijvoorbeeld een verbouwing), kan je de kosten die je maakte voor de financiering eenmalig aftrekken. Zoals de advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur, de notariskosten voor de hypotheekakte, de kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie en de taxatiekosten voor het krijgen van de lening.

Let wel goed op, want er zijn ook eenmalige kosten die niét aftrekbaar zijn, bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting. Op de website van de Belastingdienst vind je alles over aftrekposten voor huiseigenaren.

Werkende ouder en verandert je inkomen? Check deze tips!

2. Hypotheekrenteaftrek

Naast kosten die je eenmalig kan aftrekken, is de rente die je betaalt over de hypotheek jaarlijks aftrekbaar van je belastbaar inkomen bij de belastingaangifte. Daar zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Belangrijkste voorwaarde is dat het bedrag dat je leent, gebruikt wordt voor de aankoop of verbouwing van je eigen woning. De aftrek van de hypotheekrente zorgt ervoor dat je minder inkomstenbelasting betaalt.

Good to know: verkocht je een woning met overwaarde en kocht je in 2020 een nieuwe woning? En heb je de overwaarde niet gebruikt voor de nieuwe woning, maar voor dat bedrag een lening afgesloten? Dan kan je de rente over die lening niet aftrekken. Ga naar belastingdienst.nl/koopwoning voor meer informatie.

Zoveel moet je sparen voor een gelukkig pensioen

3. Fiscale partners

Wanneer je samen met iemand een woning hebt gekocht en allebei ingeschreven staat op het adres, ben je fiscale partners van elkaar. Bij de belastingaangifte kan dat voordelig zijn, omdat je aftrekposten tussen elkaar mag verdelen. Hierdoor kan het zomaar gebeuren dat je minder belasting hoeft te betalen of dat je zelfs geld terugkrijgt.

Tip: doe samen aangifte. Dat scheelt tijd: je hoeft ‘m dan maar één keer te doorlopen met z’n tweetjes. Bovendien kan je dan het beste uitvogelen hoe je het voordeligst uit bent. Kijk op de website van de Belastingdienst welke aftrekposten je wel en niet mag verdelen.

Waarom het slim is om wel belastingaangifte te doen (ook als je niet verplicht bent)

Bonustip: controleer goed en vul aan

Het is heerlijk dat de gegevens in je belastingaangifte vaak vooraf zijn ingevuld. Toch is het altijd goed om deze te controleren en aan te vullen. Zeker in 2020 kan er door de coronacrisis best iets veranderd zijn.

Aangezien je voor het eerst de belastingaangifte aanvult terwijl je een eigen huis hebt, is het goed om alle toelichtingen bij de vragen (klikken op het vraagtekentje) goed te lezen.

Meer weten? Ga naar belastingdienst.nl/koopwoning voor meer informatie over de eigen woning en de belastingaangifte. Ga naar belastingdienst.nl/aangifte voor informatie over de aangifte in het algemeen.

De ultieme belastingaangifte guide: alle tips en tricks op een rij

Dit artikel verscheen eerder op Workjuice.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
In 2020 een huis gekocht? 3 tips om geld te besparen met de belastingaangifte
Sluiten