In je eentje shoppen of uit eten gaan minder leuk? Het heeft zijn voordelen…

Hoewel het als moeder zijnde haast onmogelijk is om aan een beetje me-time te doen, is uit onderzoek gebleken dat het goed voor je is als je meer dingen in je eentje doet. Je denkt vaak dat het dan minder leuk is, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Volgens onderzoekers Rebecca Ratner en Rebecca Hamilton, die beiden hoogleraar marketing zijn, hebben onderzocht dat steeds meer mensen onderschatten hoe leuk het kan zijn om alleen naar een museum, theatervoorstelling of zelfs een restaurant te gaan. Dit komt doordat we steeds meer werken, later trouwen en minder vrije tijd hebben.

Alleen uit eten

Tijdens het onderzoek vroegen de twee Rebecca’s aan mensen die graag met gezelschap op pad gaan hoe ze het zouden vinden om bepaalde activiteiten alleen te doen. Daarnaast vroegen ze hetzelfde aan mensen die de activiteiten regelmatig alleen uitvoeren. Uit de resultaten bleek dat de mensen die veel dingen met anderen samen doen, denken dat het minder leuk is als je iets alleen doet. Terwijl de mensen die vaker dingen alleen ondernemen, dit leuker vonden dan met anderen erbij. Dat het ‘toch wel niet leuk zal worden’ in je eentje was volgens het onderzoek de leidende gedachte bij veel mensen.

Bron: flickr

Onzekerheid

Volgens Rebecca Hamilton komt dit omdat de meeste mensen zich te bewust zijn van zichzelf en awkward situaties verwachten. Ook de mening van de buitenwereld blijkt heel belangrijk te zijn. Want tegen wie moet je in godsnaam praten als je alleen in een restaurnt zit? En wat zouden andere mensen ervan vinden? ‘Veel mensen belanden op de bank als ze moeten kiezen tussen thuis blijven of alleen alleen naar een museum te gaan, of naar een restaurant.’ Uit een wat ouder onderzoek bleek dat de maatschappij de mensen die ergens alleen zijn juist helemaal niet op die negatieve manier beoordelen. ‘Het geeft hen juist de indruk dat je het druk hebt en er even tussenuit wil, maar dan in je eentje. Niet dat je geen vrienden hebt.’ Ga dus gewoon wat vaker in je eentje naar de bios of een fijne koffiebar! Da’s helemaal niet raar.

Doe jij wel eens iets bewust alleen? Praat mee op Facebook!

Lees ook: Eenzaam of alleen? Het verschil is groter dan je denkt >

Reageer op artikel:
In je eentje shoppen of uit eten gaan minder leuk? Het heeft zijn voordelen…
Sluiten