Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Persoonlijk 22 mrt 2017

In jezelf praten is zo gek nog niet: 10 x de grote voordelen

Behoor jij ook tot de groep mensen die uitgebreide monologen voert? Met eh… zichzelf dan hè. Goed bezig. Het is namelijk helemaal zo vreemd nog niet, ook al levert het je soms vreemde blikken op. En wel om deze 10 redenen.

1. Je voelt je minder eenzaam

Door tegen jezelf praten voel je je, onbewust, een minder alleen, zegt expert Aniesa M. Schneberger. ‘Het kan een fijn zijn om de stilte te verbreken met je eigen stem als je alleen bent. Je hoeft je pas zorgen te maken als je complete discussies met jezelf aangaat.’

2. Je kind leert ervan

Als je jonge kinderen hebt, helpt het als jij in jezelf praat waar ze bij zijn. Omdat ze vaak herhalen wat ze horen, leren ze door jouw monologen weer nieuwe woordjes. Het is dus goed om steeds hardop te vertellen wat je doet, al is het de vaatwasser uitruimen. Hou je wel in als iets niet gaat zoals je wil. Vloeken en scheldwoorden gaan ook in de herhaling vallen ;-).

3. Het schept orde

‘Oké, vandaag gaan we naar de apotheek, supermarkt en op visite bij Linda. Apotheek, winkel, Linda…’ Je agenda tegen jezelf uitspreken houdt je scherp. ‘Het brein kan maar één taak tegelijk uitvoeren, ook al denken we heel goed te kunnen multitasken,’ vertelt Julia Breur, psychotherapeut. ‘We kunnen lopen, rijden of koken en tegelijkertijd opeens onze gedachten beantwoorden: tegen jezelf praten.’ Hierdoor kunnen je hersenen orde scheppen in de dagelijkse chaos en prioriteiten stellen.

4. Je vindt spullen sneller terug

Een onderzoek door twee Amerikaanse universiteiten wees uit dat mensen die in zichzelf praten, sneller dingen terugvinden die ze kwijt waren. ‘Als je het voorwerp mompelt waar je naar zoekt, heb je het eerder gevonden.’ ‘Sleutel, waar ben je?’ roepen, schijnt dus echt te werken.

5. Het helpt om doelen te behalen

Doelen, hoe klein ze ook zijn, zul je sneller behalen door monologen met jezelf te houden. Van een geslaagde shopsessie tot belangrijke punten herinneren op je werk. Psychologen bevestigen ook dat door in jezelf te praten, je bepaalde scenario’s gaat visualiseren. Psycholoog Linda Sapadin legt uit dat je hierdoor meer focus hebt en je je minder snel laat afleiden. Meer succes dus. Zou dat ook voor de weegschaal werken?

LEES OOK: Zoveel impact heeft jouw gedrag op het zelfbeeld van je kind

6. Het vermindert stress

Bij het volgende stressmoment: praat tegen jezelf. Het verlicht die alledaagse druk, legt Dr. Breur uit. Het werkt als een soort peptalk; het geluid van je eigen stem zet je kracht bij en laat je inzien dat je iets wél kunt. Daardoor houd je ook minder snel gedachten voor jezelf, omdat je ze in ieder geval tegen je spiegelbeeld zegt. Het helpt je echt beter door stressperiodes heen. Blijf daarin wel vooral positief natuurlijk.

7. Je wordt onafhankelijker

Vergeleken met mensen die het niet doen, lijken de praters problemen vaker zelf op te kunnen lossen. Lastige situatie? Veel mensen vragen meteen een vriend of familie om hulp. Als je dat issue nou eens met jezelf bespreekt in plaats van meteen een ander in te schakelen, wordt je minder afhankelijk. Naar je eigen stem luisteren kan je zelfvertrouwen een boost geven en je stimuleren in probleemoplossend denken.

8. Meer zelfkennis

Je hebt vast een idee hoe je met bepaalde collega’s omgaat. Veel gaat onbewust, maar je probeert aan de andere kant wel een band met een aantal van hen op te bouwen. Maar wat je over hen zegt in een gesprekje met jezelf, kan nogal verschillen van wat je zegt in hun aanwezigheid. Bijvoorbeeld: je praat in jezelf terwijl je je voorbereid voor een overleg met diegene. Wat je je voorneemt om te zeggen, kan opeens heel anders uitpakken als jullie face-to-face zitten. Wat je op die momenten tegen jezelf zegt, kan dus veel zeggen over je wensen en verlangens. Kan soms best verrassend zijn!

9. Boost voor je zelfvertrouwen

We noemden het al even, maar Dr. Sapadin legt ook uit dat hardop praten wonderen kan doen voor je zelfvertrouwen. ‘Waarom wachten op een compliment van een ander? Als je het verdient, zeg het dan gewoon zelf!’ Bijvoorbeeld als je de ijssalon voorbijloopt omdat je met jezelf hebt afgesproken om 5 kilo af te vallen. Positieve woorden zorgen ervoor dat je nóg blijer bent met je prestatie of nieuwe kapsel. Wacht niet tot anderen het zeggen, verloren tijd. Geef jezelf die boost!

10. Je bent intelligenter

En last but not least: in jezelf praten zorgt voor meer intelligentie, vertelt Dr. Sapadin. Je ordent je gedachten en focust je op dingen die prioriteit hebben. En dat heeft weer een gunstig effect op je IQ. Daarbij is het wel belangrijk om – hoe suf het misschien ook klinkt – met respect tegen jezelf te blijven praten. Dus niet: ‘jij idioot/domkop/mislukkeling.’ Zeg dan liever niks. ‘Praat tegen jezelf alsof je je beste vriendin bent.’

Wist je dat zelfs de kleur van je kleding invloed kan hebben op je zelfvertrouwen? Deze kleur heeft volgens wetenschappers het beste effect.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
In jezelf praten is zo gek nog niet: 10 x de grote voordelen
Sluiten