Redactie
Redactie Kids 9 mei 2016

In 5 jaar tijd 30% minder thuisbevallingen (en minder complicaties)

Goed nieuws voor zwangeren en moeders in spé! Het aantal vrouwen dat tijdens de bevalling halsoverkop naar het ziekenhuis moet racen, is de afgelopen vijf jaar sterk gedaald. Zo meldt het CBS, die een onderzoek uitvoerde op verzoek van Trouw.

Procenten en cijfers

In 2014-2015 moest gemiddeld 6,4% van de vrouwen onbedoeld naar het ziekenhuis, als gevolg van complicaties. Terwijl dat in 2010-2011 veel hoger lag, nl. 13%. In aantallen praten we over een daling van 16.000 naar 7.800 vrouwen die last-minute naar het ziekenhuis moesten,zo schrijft Trouw.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Gynaecologen kan het dalende aantal spoedtripjes naar het ziekenhuis de babysterfte in Nederland omlaag brengen, omdat sommige complicaties maken dat het kindje overlijdt.

Fammes Muriël beviel drie keer bewust in het ziekenhuis, zonder dat daar van te voren aanleiding voor was: ‘Bij mijn eerste bevalling koos ik voor een ziekenhuis bevalling. Ik had er geen goed gevoel over om dit thuis met mijn verloskundige te doen. Wat als er tijdens de bevalling iets mis zou gaan? En dat gebeurde ook. De bevalling ging eigenlijk heel goed. Maar nadat mijn zoon geboren was wilde mijn placenta niet meekomen. Na een ellendige poging van de gynaecoloog moest ik uiteindelijk met spoed naar de OK om uiteindelijk een manuele placenta verwijdering te ondergaan. Totaal verzwakt en met een bloedtransfusie kwam ik er bovenop. Was ik thuis bevallen dan was het een heel ander verhaal geweest.’

Heb jij last gehad van complicaties tijdens de zwangerschap? Of ben je nog steeds voor thuisbevallen? Laat het ons weten via Facebook!

O en dit zijn De gekste dingen die vrouwen googelen tijdens de zwangerschap

Reageer op artikel:
In 5 jaar tijd 30% minder thuisbevallingen (en minder complicaties)
Sluiten