Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind 6 mrt 2015

Indrukwekkend! Roelien maakt kunst van je baby’s navelstreng

De navelstreng, hierdoor heb je je kindje gevoed, is ‘ie gegroeid en heeft ‘ie zich ontwikkelt. Het is het laatste aandenken aan de zwangerschap. Ga jij binnenkort bevallen? Dan kun je ervoor kiezen om je navelstreng naar Roelien van Felius te sturen.

Roelien, pathologisch analist, bedacht een nieuwe manier, waarmee je als moeder de band tussen jou en je kind bijzonder kunt vereeuwigen. Ze legt stukjes navelstreng onder de microscoop en maakt er een prachtig, kleurrijk kunstwerk van.

Tissyou

Roelien is in 2015 met haar bedrijf Tissyou gestart. Veertien jaar geleden kwam ze al op het idee om kunst te maken van menselijk weefsel, maar de techniek liet het toen niet toe. Toen onlangs het kindje van een vriendin overleed, wilde ze iets doen. Ze wilde haar vriendin iets tastbaars geven, een mooi eerbetoon aan het kindje. Roelien vroeg een stukje navelstreng, legde het onder de microscoop en liet het adembenemende beeld wat ze toen zag afdrukken.

Al snel kreeg ze aanvragen vanuit haar familie en vrienden om ook zo’n kunstwerk van hun baby te maken. Nu wil ze met Tissyou iedereen de kans geven om haar bijzondere vorm van kunst te bekijken en te ervaren. ‘Onder de microscoop ziet het menselijk lichaam er zó mooi uit. Ik vind dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen om de bijzondere vormen en patronen van de soorten weefsels van dichtbij te zien.’ En wat is er nou specialer dan een navelstreng?

Hoe gaat Roelien te werk?

Stellen die zo’n kleurrijk kunstwerk willen, kunnen online een speciale kit met handleiding bestellen. Hierin staat duidelijk uitgelegd wat de verloskundige tijdens de bevalling met het weefsel moet doen. Vervolgens krijgt Roelien het stukje navelstreng via de post opgestuurd en behandeld ze het met chemische stoffen zodat het onder de microscoop kan.
Als de analist het weefsel heeft bekeken, neem ze contact op met de ouders om de kleuren en de afmetingen van het kunstwerk te bespreken. Vervolgens gaat ze met de juiste kleurstof aan de slag en op zoek naar het mooiste deeltje binnen het stukje navelstreng. ‘Je hebt heel veel verschillende delen en alles ziet er anders uit. Golvend, rustig: noem maar op. Ik ga echt op zoek naar wat de ouders mij hebben vertelt over het kind. Zodat ouders hun kind kunnen herkennen in het werk.’ Als alles klaar is, laat Roelien het op canvas drukken.

Negenmaandenbeurs

Het kan zijn dat je Roelien al bent tegengekomen op de Negenmaandenbeurs. ‘Een goede manier om mensen met mijn bedrijfje kennis te laten maken. Zo kon ik meteen mijn verhaal en werk toelichten. Het is natuurlijk iets compleet nieuws en daar moeten mensen aan wennen. Op de beurs komen veel mensen langs die alleen de kleurrijke, bijzondere werken zien, zonder te weten wat het is. Als ze vervolgens horen dat het een stukje navelstreng is, valt hun mond open van verbazing. Dat jij een stukje DNA van zo’n intensieve en mooie periode (de zwangerschap) aan je muur kunt hangen, maakt de wetenschap nóg specialer.’

Lees ook het indrukwekkende verhaal van Nelke van Aspert, die alles in Nederland achterlaat zodat haar zoon een diploma kan halen.

Reageer op artikel:
Indrukwekkend! Roelien maakt kunst van je baby’s navelstreng
Sluiten