Redactie
Redactie Kids 21 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Als zwangere heb je altijd de keuze over je bevalling: daarom is ‘informed consent’ zo belangrijk

Wanneer je gaat bevallen is het verstandig om je goed te informeren over alle mogelijke opties. Met ‘informed consent‘ zorg je ervoor dat jij op basis van de juiste informatie zelf keuzes maakt tijdens je bevalling.

In de praktijk blijkt dat veel aanstaande moeders een bepaald idee hebben bij hun bevalling, maar niet weten dat ze ook daadwerkelijk de keuze hebben om te bevallen zoals zij graag willen en waar ze dat willen. Dit komt meestal doordat ze niet voldoende geïnformeerd zijn over de mogelijkheden. Vaak wordt een protocol gevolgd door verloskundigen of gynaecologen en is het lastig om daarin zelf een keuze te maken.

Goed geïnformeerd de bevalling in

Zo geldt bijvoorbeeld niet direct dat je een keizersnede hoeft te ondergaan als je kindje in stuitligging ligt. Of dat je niet kan bewegen in het ziekenhuis, omdat je aan een CTG-apparaat ligt. En bij een thuisbevalling betekent het niet meteen dat de verloskundige moet checken hoe je ontsluiting vordert. Of dat je op bed moet bevallen en dat je een oxytocine prik moet krijgen om de placenta geboren te laten worden.

Er zijn altijd alternatieven. Door goed geïnformeerd je bevalling in te gaan, kan je samen met je verloskundige of gynaecoloog bespreken wat je wensen zijn, maar uiteindelijk gaat het om jou en jouw kindje, dus om jouw keuze.

Wat is ‘informed consent‘?

Die keuze die maak je aan de hand van alle verkregen informatie van je zorgverlener. Zo’n keuze heet informed consent, vertaald betekent dit ‘geïnformeerde toestemming’. Het houdt in dat je de voor- en nadelen van risico’s, medicatie, ingrepen en plekken om te bevallen afweegt om te kiezen waar en hoe je wilt bevallen, ook als dit tegen het advies van je verloskundige in gaat. Dit gaat dus verder dan richtlijnen en protocollen.

Het is dan ook belangrijk dat je goed geïnformeerd wordt over voor- en nadelen van bepaalde handelingen. Dit geldt zowel tijdens je zwangerschap, zoals bloeddruk meten, bloedprikken en een suikertest laten doen, als tijdens je bevalling. Jij hebt zelf overal een keuze in, die je kan maken als je goede info ontvang van je begeleiders.

Wanneer je alle informatie meeneemt in je beslissingen over je bevalling, dus ook je risico-afweging, dan is jouw keuze leidend. Kan je geen keuze maken op basis van de informatie die je krijgt? Vraag dan altijd om meer info, daar heb je namelijk recht op. Deze keuzes die je uiteindelijk maakt, kan je opschrijven in je bevalplan waarvan iedereen die jou begeleidt tijdens je bevalling op de hoogte moet zijn.

Lees ook: Waarom je altijd een geboorteplan op zou moeten stellen

Waarom is informed consent zo belangrijk?

Tijdens je zwangerschap en voor je bevalling kom je voor keuzes te staan en je verloskundige zal handelingen verrichten bij je. Eigenlijk moet voor elke handeling toestemming gevraagd worden aan jou. Dus ook tijdens je bevalling moet je geïnformeerd worden voordat je zorgverlener overgaat tot bepaalde handelingen. Handelingen zoals het zetten van een knip, het gebruiken van een vacuümpomp of het plaatsen van een CTG-apparaat in het hoofdje van je ongeboren baby.

Door hier van tevoren al over na te denken en dit in je bevalplan te zetten, houd de zelf de controle over je bevalling en dat zorgt uiteindelijk weer voor een goede verwerking ervan.

Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van eventuele handelingen en laat jou en je partner goed voorlichten. Maak op basis daarvan je keuzes, voordat je bevalling begint, zodat je vol vertrouwen en goed geïnformeerd je baby op de wereld kan zetten.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Geboortebeweging.nlStichting Bevallingstrauma

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Als zwangere heb je altijd de keuze over je bevalling: daarom is ‘informed consent’ zo belangrijk
Sluiten