Redactie
Redactie Mind 25 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Interessant: mindfulness net zo effectief als antidepressiva

Althans, dat blijkt uit een onderzoek in The Lancet, waarin mensen met terugkerende depressies zijn getest. De proefpersonen gebruikten allemaal antidepressiva en stonden open voor alternatieve methodes, zoals mindfulness. En het blijkt te werken.

Er wordt niet alleen gerept over mindfulness, maar ook om Aandachtgerichte Cognitive Therapie (ACT). Lang verhaal kort: het gebruik van mindfullness in gedragstherapie. In deze methode worden technieken van mindfulness gebruikt door psychologen om de deelnemers te laten focussen op het ‘nu’ en niet op de negatieve, terugkerende gedachten. Ze kunnen er bewust voor kiezen om zich los te maken van sombere hersenspinsels.

Terugkeer

Een depressie is zeer kwetsbaar en is gevoelig voor terugkeer. ‘De kwetsbaarheid voor depressies neemt na elke volgende depressie steeds meer toe. Na één depressie is er 50% kans op een tweede en vervolgens 70% op een derde. Na de derde is kans 90% op een vierde depressie’, zegt Ger Schurink in ‘Aandachtgerichte cognitieve therapie bij depressie: een methode die past in het domein van de cognitieve gedragstherapie’.

Het onderzoek

Er deden 424 volwassenen mee aan het onderzoek die bereid waren om óf antidepressiva te nemen voor minimaal twee jaar óf een alternatieve weg te nemen, zijnde mindfulness. Ze werden willekeurig verdeeld in de twee groepen. De ACT-groep bouwde het medicijngebruik langzaam af en werd blootgesteld aan acht groepsessies van 2,5 uur. De deelnemers kregen daarnaast dagelijkse oefeningen mee voor thuis en ze konden kiezen voor vier follow-up sessies, verdeeld over een jaar. Het hele pakket bestond uit mindfulnesstrainingen, groepsdiscussies en cognitieve gedragsoefeningen.

De andere helft van de groep bleef voor twee jaar lang antidepressiva gebruiken. De aanname van de onderzoekers was dat de ACT effectiever was dan de antidepressiva, gebaseerd op een pilot-studie uit 2008. In deze studie werd gesuggereerd dat ACT beter werkt tegen terugkerende depressies dan medicatie.

Bron: Pinterest

De uitkomst

ACT blijkt niet effectiever dan medicatie, maar het blijkt even goed te werken. Daarnaast toont het onderzoek aan dat therapie beter is dan pillen voor mensen die een akelig verleden hebben gehad (misbruik, verslaving enz.) en die vatbaarder zijn voor terugkeer. Deelnemer Nigel Reed zegt in het onderzoek: ‘Mindfulness heeft mij vaardigheden gegeven die op lange termijn heel bruikbaar zijn en die effectiever zijn dan pillen. Ik kan, door mindfulness, controle uitoefenen op m’n toekomst, omdat ik het zelf in de hand heb, aanvoel wat er komen gaat en hoe ik hierop moet reageren’.

Lees ook dit artikel dat beweert dat je er helemaal niets aan kunt doen dat je zo gevoelig bent!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Interessant: mindfulness net zo effectief als antidepressiva
Sluiten