Ruth Oei-Abraham
Ruth Oei-Abraham Lifestyle 8 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

Internationale Vrouwendag: 10x indrukwekkende vrouwen

Het is simpelweg niet te doen: er zijn zoveel indrukwekkende, heldhaftige, verfrissende, onbevreesde en bovenal stoere vrouwen. Er dan tien kiezen is eigenlijk onmogelijk. Dit is dan ook geen top tien, maar gewoon een mooi lijstje met -in willekeurige volgorde- power-vrouwen om Internationale Vrouwendag te vieren.

1. Olcay Gulsen, voormalig mode-ondernemer en maker van de tv-serie Olcay en huiselijk geweld

Olcay is een vechtertje. Laat zich niet uit het veld slaan en komt over als een sterke en zelfverzekerde vrouw. Dat alleen al is natuurlijk bijzonder, maar de reden dat zij een van onze tien powervrouwen is, heeft alles te maken met de televisieserie ‘Olcay en huiselijk geweld’. Afgelopen woensdag 4 maart was de eerste aflevering te zien waarin zij openlijk vertelde over haar gewelddadige vader. De boodschap die zij hiermee meegeeft aan jonge meiden en vrouwen die ook te maken hebben of hadden met huiselijk geweld, is van groot belang. Dat Olcay haar persoonlijke verhaal gebruikt als middel om dit onderwerp bespreekbaar te maken, is bewonderenswaardig.

2. Jacinda Ardern, premier van Nieuw Zeeland

Sinds 2017 is Jacinda Ardern de premier van Nieuw Zeeland. Vrijwel direct scoorde ze hoge ogen met haar charisma, werk-ethos en open blik. Niet alleen als rolmodel voor werkende moeders, waarin zij de eerste gekozen leider was die zes weken zwangerschapsverlof opnam. Maar meer nog om haar emotionele en doordringende woorden na de terroristische aanslag op een moskee in Christchurch op 15 maart 2019. “Zij zijn wij”, zei ze over de slachtoffers. En tegen de dader: “Jij mag ons hebben uitgekozen, wij verwerpen en veroordelen jou volledig.” Krachtige woorden van een krachtig, en prachtig, leider.

3. Marieke van de Zilver, winnares van De Slimste Mens 2020

Dan versla je als dertiger tijdens de finale van de Slimste Mens gewoon even de zeer slimme veertigers Marc de Hond en Khalid Kasem. En niet alleen dat, van de zeven afleveringen voor de finale werd Marieke van de Zilver maar liefst zes keer dagwinnaar. Het was dus ook niet geheel onverwacht. Marieke van de Zilver is de Slimste Mens van 2020, en een schoolvoorbeeld van Beauty en Brains.

4. Alyssa Milano en Ashley Judd, klokkenluiders en initiatiefnemers #metoo beweging

Nu de rechtszaak tegen Harvey Weinstein is gestart, is vandaag een goede dag om even stil te staan bij deze twee vrouwen. Zij kwamen naar buiten met hun persoonlijke ervaringen om andere vrouwen het duwtje in de rug te geven dat je je moet uitspreken over seksuele intimidatie en misbruik. Wereldwijd werd #metoo een begrip en deelden vrouwen, bekend en onbekend, hun persoonlijke verhaal.

5. Bridget Maasland en Leontine Borsato, tv-persoonlijkheden

Het stranden van je relatie (helemaal in het geval van Leontine) is altijd naar, verdrietig, deprimerend en gooit simpelweg je hele leven overhoop. Als dit je overkomt, en helemaal als je kinderen hebt, wil je dit het liefst met je naasten (of alleen) verwerken. Bridget en Leontine hadden die keuze niet. Hun lief, en vooral leed, werd binnen no-time breed uitgemeten in de media. Wat helaas ook vaak gepaard gaat met venijnige roddelpers. Hoe deze twee vrouwen hiermee omgaan, zich focussen op de kinderen en met rechte rug hun mannetje staan vinden wij knap. Petje af en samen een plekje in deze tien.

6. Nikkie de Jager, beter bekend als Nikkie Tutorials, make-up artiest

Niets verrassend aan de keuze om Nikkie de Jager te noemen op Internationale Vrouwendag. Want je zal het maar op je bord gegooid krijgen: ‘als jij het niet zegt, dan doe ik het’. Chantage pur sang en voor de meesten onder ons een verloren strijd. De manier waarop Nikkie zelf de touwtjes in handen nam en een filmpje verspreidde op Youtube waarin zij zelf vertelde over haar transgender-zijn, is indrukwekkend. En die middelvinger ter verduidelijking dat zij bepaalt hoe ze haar leven leidt, dat vonden wij in dit geval pure noodzaak.

7. Meghan Markle, actrice en vrouw van (Prins) Harry

Velen herinneren zich het interview waarin Meghan, net bevallen van haar eerste kindje Archie, ‘niet zo goed’ antwoordde op de vraag hoe het met haar ging. Want als de media alles denkt te mogen verkondigen en volledig voorbij gaat aan enig respect voor je privacy of je situatie, hoe zou je dan ‘het gaat fantastisch’ kunnen antwoorden? En dat Meghan en Harry hebben besloten om deze heksenjacht (voor zover mogelijk) achter zich te laten en samen met hun gezin naar Canada te emigreren, wetende dat ook daar iedereen zijn ongezouten mening zal geven, verdient respect. En een daverend applaus.

8. Carry Slee, schrijfster

Ruim dertig jaar zorgt schrijfster Carry Slee voor leesplezier bij kinderen en jongeren met indrukwekkende boeken als ‘Verdriet met Mayonaise’, ‘Pijnstillers’ en ‘Kapot’. Carry Slee onderscheidt zich al jaren door de realistische onderwerpen in haar boeken, voor zowel kinderen als jongeren. Of het nu gaat over tieners die problemen hebben met hun omgeving of op kleuters die niet begrijpen waar mama ineens een dikke buik vandaan haalt: Carry schrijft het op. Niet verrassend ook dat Carry Slee inmiddels al 27 keer getipt is door de Nederlandse kinderjury en veel van haar boeken, met succes, zijn verfilmd.

9. Eva Jinek, journaliste en talkshow-host

Niets is spannender dan je te bewijzen. Herstel, niets is spannender dan je opnieuw te bewijzen als de verwachtingen torenhoog zijn. Eva Jinek maakte begin dit jaar de overstap van de publieke omroep naar RTL4, waar zij opnieuw de avond zou vullen met een late-night talkshow. Na Humberto Tan en Twan Huys, Beau van Erven Dorens en Art Rooijakkers die de verwachtingen kijkcijfer-technisch niet (meer) konden waarmaken, was nu de dubieuze eer aan Eva Jinek. Daar komt ook nog de concurrentie met de nieuwe late-night talkshow Op1 bij en het feit dat Eva niet veel eerder van haar eerste kindje was bevallen. En ze heeft het ‘m maar mooi geflikt. Hoge kijkcijfers, interessante gasten en bovenal gewoon zichzelf gebleven.

10. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam

Niet iedereen zal het eens zijn met haar beslissingen als het gaat om onze hoofdstad waar zij sinds 2018 de scepter zwaait. En ook het akkefietje met haar vijftienjarige zoon, man en een pistool vorig jaar, zorgde voor fronzende wenkbrauwen. Maar hoe je het ook wendt of keert, Femke Halsema heeft doorzettingsvermogen, laat zich niet uit het veld slaan, is enorm gedreven en werkt kneiterhard. En, ze is toch maar mooi de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam.

Meer stoere vrouwen lijstjes:

11 feiten die laten zien hoe hard een moeder werkt
25 dingen die moeders vrouwen willen meegeven voordat ze kinderen krijgen
10x waarom moeders de baas moeten zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme