Redactie
Redactie Eropuit 18 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Internet gebruiken op vakantie: hier moet je aan denken

Je kent het wel: heb je op vakantie eindelijk tijd om die ene film of serie te gaan kijken, kun je in het land waar je je dan bevindt niet dezelfde dingen bekijken op Netflix. “De inhoud van deze video is niet beschikbaar op jouw locatie”, mooi is dat. Of je wilt even rustig in een buitenlands restaurantje je email checken, maar je realiseert je dat gebruik van een openbaar netwerk onveilig is en dat je data gemakkelijk onderschept kan worden. Op dit soort momenten is een VPN dé oplossing!

Wat is een VPN?

Een VPN service werkt als een soort schild tussen jou en allerlei nieuwsgierige ogen op het internet. Via een VPN versleutel en beveilig je jouw handelingen op het internet, waardoor geen enkel kwaadwillend persoon of instantie met negatieve bedoelingen jouw dataverkeer kan inzien of kan beïnvloeden wat jij online doet. Best een veilig idee, zeker als je op vakantie bent en inlogt op gratis, onbeveiligde netwerken.

Openbare netwerken

Openbare verbindingen met internet zijn vaak niet veilig. De bestanden die je downloadt, de websites die je bezoekt en de inloggegevens die je invoert kunnen dan worden gezien en eventueel gemanipuleerd door anderen. Dat kan risicovolle situaties veroorzaken, waaronder oplichting en identiteitsfraude. Helaas gebeurt dit ook op grote schaal; jaarlijks worden nog altijd honderdduizenden Nederlanders slachtoffer van cybercrime. Je kunt een hoop ellende voorkomen door een VPN te gebruiken en zo je internetverbinding extra te beveiligen.

Niet afhankelijk van je locatie

Een direct voordeel van een VPN is dat websites en streamingdiensten (zoals Netflix USA in Nederland) die normaal gesproken geblokkeerd worden op een bepaalde geografische locatie wel werken als je internet gebruikt met een VPN. Met een VPN kun je namelijk je internetverkeer omleiden via servers over de hele wereld. Via deze servers ga je dan als het ware het internet op. Er zijn genoeg landen waar Facebook, Google, Skype en WhatsApp niet werken, op basis van je locatie. Middels VPN-software kan je verbinden met een Nederlandse VPN-server en kan je het internet op alsof je zelf in Nederland zou zitten (ook al zit je dus in het buitenland!). Hierdoor omzeil je geo-blokkades en kun je op reis dus dezelfde dingen bekijken als thuis, en je kinderen bijvoorbeeld gewoon naar hun favoriete tekenfilm op Netflix laten kijken.

Verboden pagina’s op internet

Mocht je een keer een reis maken naar een land waar sommige sociale netwerken verboden zijn, zoals bijvoorbeeld Facebook in China, dan kun je dit met gebruik van een VPN toch gebruiken. Wel zo handig als je jouw vrienden een selfie wilt sturen vanaf de Chinese Muur! Hetzelfde geldt voor WhatsApp voice call en Skype; in veel landen wordt dit geblokkeerd omdat telecomproviders en overheden geld willen verdienen aan regulier telefoonverkeer. Daarom blokkeren ze videobellen via internet. Ook kan het zijn dat er een mate van censuur wordt toegepast en dat nieuwssites en Facebook niet toegankelijk zijn. Met een VPN verhelp je dit. Niet voor niets is VPN een geliefd middel om dergelijke internetcensuur te omzeilen.

Het klinkt misschien allemaal erg ingewikkeld, maar dit valt reuze mee. Nadat je een abonnement hebt afgesloten (gratis of betaald) kan je VPN-software heel simpel op je computer, tablet of smartphone downloaden. Middels een simpele app kan je vervolgens een VPN-server selecteren en vanaf dat moment wordt al je internetverkeer versleuteld, geanonimiseerd en omgeleid via de geselecteerde VPN-server. Je merkt hier zelf eigenlijk weinig van. Behalve dan dat bepaalde websites, social media en streamingdiensten ineens niet langer geblokkeerd zijn! En je bent beschermd tegen de nieuwsgierige ogen van overheden, internetproviders, hackers en online adverteerders.

Wil je dit zelf eens uitproberen? Kies hier een VPN die geschikt is voor jouw vakantie door verschillende VPN aanbieders te vergelijken.

In samenwerking met VPNgids.nl

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Internet gebruiken op vakantie: hier moet je aan denken
Sluiten