Leren praten: oefen met je kind de échte woorden voor de intieme zone
Plassertje, voorbips of pipi: van jongs af aan zijn we geneigd onze kinderen andere woorden te leren voor onze meest intieme lichaamsdelen: de penis en vagina. Juist door deze woorden niet te gebruiken, geef je je kind eigenlijk het slechte voorbeeld. Wanneer jouw kleuter begint te begrijpen en te praten, leer hem of haar dan ook gelijk de goede woorden.
Intieme zone
Praten over je lichaam komt al vroeg aan bod in de opvoeding. Dat begint al bij het zindelijk worden en het helpen bij het afgeven, maar ook als we onze kinderen leren waar je oog, neus en andere lichaamsdelen zitten. Waarom we voor onze erogene zones andere woorden verzinnen? Misschien komt het omdat het jezelf vroeger ook zo is aangeleerd. Of vanwege een bepaalde schaamte. Hoe het ook komt, goed voor de ontwikkeling van je kleuter is het niet.
Bewustwording
Volgens verschillende experts is het bij kleine kinderen wanneer ze zich bewust worden van hun lichaam belangrijk om geen andere bewoordingen te gebruiken voor de intieme zones. “Lichaamsdelen zijn gewoon lichaamsdelen. Woorden zoals penis, testikels, vulva en vagina zijn geen slechte woorden”, zegt Lydia Bowers, seksuele voorlichter.
Een van de redenen waarom het goed is kinderen al op vroege leeftijd de juiste woorden te leren, is dat ze duidelijk kunnen communiceren over hun lichaam. Dat helpt wanneer een dokter of ouder vraagt waar iets pijn doet.
“Door de juiste termen te gebruiken, leren kinderen met zelfvertrouwen over de veranderingen in hun lichaam te praten wanneer ze ouder worden”, legt Melissa Carnagey, tevens seksuele voorlichter, uit. Hoewel het erg verleidelijk is lieflijkere woorden te gebruiken, kan dit juist leiden tot problemen.
“Wanneer kinderen bijvoorbeeld door een ander aangeraakt worden wat zij niet willen, is het lastiger voor ze uit te leggen waar op het lichaam dit is gebeurt als de goede woorden niet kennen. Elke term heeft weer een andere betekenis.”
‘Hoofd, schouders, navel en vulva, knie en teen’: deze moeder zingt deze tekst vanaf nu
Mag ik een knuffel?
Door andere woorden te gebruiken, geven we kinderen het idee dat die lichaamsdelen vies, slecht of iets zijn om je voor te schamen. Beide seksuele voorlichters adviseren hierbij wel dat de grenzen van kinderen worden geaccepteerd. Door bijvoorbeeld te vragen ‘Mag ik een knuffel’ in plaats van ‘Geef een knuffel’ te zeggen. En gebruik daarnaast boekjes en video’s om meer over het lichaam te leren met je kleintje.