Janne Vogel
Janne Vogel Persoonlijk 9 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Ben jij introvert? Dan wil je dat je (extraverte) partner déze 10 dingen begrijpt

Tegenpolen trekken elkaar aan, dus de kans is groot dat je als introvert juist als een blok valt voor een extravert (en andersom). Jullie verschil in persoonlijkheid kan er af en toe helaas ook voor zorgen dat jullie elkaars behoeften niet helemaal begrijpen. En dat kan lastig zijn.

Ben jij introvert en loop je af en toe tegen dit soort onbegrip aan? Wij vroegen introverten wat ze zouden willen dat hun tegengestelde wederhelft écht begrijpt.

1. Small talk is níet ons ding

Sommige mensen kunnen met iedereen een gesprek aanknopen, maar wij introverten voelen ons alleen maar ontzettend ongemakkelijk en verdwijnen het liefst rond nieuwe mensen.

2. Maar we zijn heel dankbaar dat we jou hebben in sociale situaties

We zijn onze extraverte partner op feestjes of andere sociale gelegenheden vaak ontzettend dankbaar. De extravert is daar om het gesprek te leiden en betrekt ons daarbij zonder ons in een ongemakkelijke situatie te brengen. Goede combi!

3. We kúnnen een soort van extravert zijn, maar het is voor ons gewoon heel uitputtend

Introvert zijn betekent niet dat we altijd maar stil in een hoekje zitten. Het kan zijn dat je als introvert persoon een hele succesvolle carrière hebt waarbij veel contact met mensen nodig is, omdat het je op werkgebied beter lukt om sociaal te zijn, bijvoorbeeld.

4. We moeten ons mentaal voorbereiden op socializen, dus sleep ons niet op het allerlaatste moment mee naar dingen

Prima, we gaan mee naar de verjaardag van je beste vriend, maar dat is ook alleen goed te doen omdat dit al twee weken op de planning stond. Wanneer de plannen opeens zijn gewijzigd en we met een hele andere groep gaan, kan dat heel vervelend zijn. Voor een extravert geldt zoiets als: ‘hoe meer (vreemde) zielen, hoe meer vreugd’, maar voor ons is dat net effe anders.

5. Als het te veel wordt willen we naar huis

We hoeven na een evenement of feestje niet nog uren te blijven plakken om nog even ‘gezellig’ te kletsen (zie punt 1). We zitten al behoorlijk aan onze tax en zijn klaar om te gaan. Wil onze extraverte partner nog blijven? Prima. Wij zijn er alleen klaar mee.

LEES OOK: 5 x redenen waarom een introvert en extravert samen geweldige kinderen opvoeden

6. Alleen zijn is voor ons heel, heel belangrijk

Zonder wat tijd alleen om op te laden functioneren we niet. Voor extraverten soms moeilijk te begrijpen, want het alleen-zijn kan nog weleens voelen als een afwijzing. Bij dezen: dat is het níet. Het heeft niks met onze partners te maken.

7. Forceer ons niet om nieuwe vrienden te maken. Doen we zelf.

Extraverten denken vaak dat hun introverte partner gewoon een beetje hulp nodig heeft met het maken van vrienden, en willen die hulp maar al te graag bieden. Herken je jezelf hierin als extraverte partner? Stop met forceren. Jouw introvert maakt vrienden op zijn of haar eigen manier en neemt graag juist (zelf) de tijd om iemand rustig te leren kennen.

8. We zijn niet ‘lui’ of ‘saai’ omdat we een avondje thuis willen blijven

Het laatste wat we willen horen wanneer we ons moe en uitgeput voelen is dat we lui of saai zijn. Wat we wél willen op zo’n moment? Rustig iets voor onszelf doen terwijl we lekker tegen je aankruipen.

9. En als we niet weg willen, voel je dan niet schuldig tegenover ons als jij wel gaat

Wij redden ons prima thuis! Sterker nog: we verlangen ernaar om gewoon even te chillen. Ga dus vooral je gang en geniet.

10. Dat we stil zijn betekent niet dat we boos zijn

Dit punt kan nog weleens verwarring opleveringen, maar dat we stil zijn of heel strak kijken betekent dat waarschijnlijk niet dat we boos zijn. We zitten óf heel diep in onszelf, óf we observeren de boel gewoon een beetje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme