Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Lifestyle 30 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Ben je introvert? Dan kunnen de feestdagen moeilijk zijn – maar zo sla je je er doorheen

Als je denkt aan de feestdagen, denk je direct aan alle felle lichten in de straten, de radio die constant ‘Baby, It’s Cold Outside’ afspeelt voor de 800ste keer, en elke winkel die vol staat met kerstdecoraties. En, helemaal als je introvert bent, denk je direct aan alle mensen die je bij langs moet deze dagen.

Zo. Veel. Mensen. Het kan vermoeiend zijn en je kan best opzien tegen deze dagen. En natuurlijk wil je wel met je familie zijn deze dagen, maar hoe ga je dat doen? Deze tips helpen je misschien:

1. Verstop je

En dan bedoelen we niet dat je je beide kerstdagen moet verstoppen, maar als het je op het moment zelf even te veel wordt. Ga dan even naar de badkamer, of even naar buiten. Haal adem, maak je even weer klaar en ga weer terug.

2. Heb een excuus

Heb een excuus klaar – of dat nou waar of niet waar is (dat hoeft niemand te weten) – waarom je niet lang kan blijven.

3. Betrek de kinderen

Als je kinderen hebt, heb je al gauw een excuus klaar. Iets later opdagen (‘Ah sorry, Boris wilde zijn schoenen maar niet aantrekken’). Of iets eerder weggaan, omdat je kleine zo moe is.

4. Plan het handig

Plan niet te veel achter elkaar. Als je vrijdag al iets hebt gepland, hou de zaterdag dan even rustig om bij te komen.

5. Online shoppen

Wij zijn er vrij zeker van dat de bedenken van online shopping ook introvert was en geen zin had in al die praatjes in de winkel. Tegenwoordig kunnen we natuurlijk makkelijk kerstshoppen zonder het huis te verlaten 😉

7 tekenen die erop wijzen dat je een introvert kind hebt

6. Als iemand de kinderen even wil vermaken, laat ze

Als oma vraagt of ze de kinderen even mee kan nemen naar de film, geniet dan even van deze me-time. Je verdient het.

7. Het is oké om nee te zeggen

Je hoeft niet aanwezig te zijn bij alle dingen. Moet je echt mee naar je partner zijn werk? Precies.

8. Probeer één op één tijd te winnen met vrienden en familie

Grote groepen kunnen overweldigend zijn, ook met de mensen waarvan je houdt. Even je vader helpen met de afwas of je moeder helpen de taël te dekken, kan je al even helpen te ontsnappen aan alle drukte.

9. Bereid je voor op mogelijke vragen

Voor je het week maak je je zorgen over alle mogelijke vragen die aan je gesteld gaan worden. Besteed wat tijd van tevoren over het anticiperen op enkele van deze gesprekken en oefen op je antwoorden. Je kunt ook denken aan een paar afleidende vragen als: ‘Hoe gaat het met Mark op de basisschool?’, waardoor de aandacht even van jou af gaat.

10. Stel doelen en limieten

Doelen als ‘ik wil met tenminste drie mensen gepraat hebben’ en limieten als ‘ik blijf minstens een uur’ helpen je door het uitje heen te komen. Carpoolen hoeft ook niet! Neem je eigen auto of uber, zodat je niet vastzit aan je super-sociale neef die je wel even naar huis zou brengen.

Ben jij introvert en heb je een speciale aanpak voor de feestdagen? Deel het met andere moeders op ons Mamaforum!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme