Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Work & Life 22 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom jij als introvert persoon heel waardevol bent op werk

Je komt op de werkvloer allerlei persoonlijkheden tegen. Van extraverte, enthousiaste mensen tot introverte, rustige personen. Beide hebben natuurlijk hun sterke punten, maar… In dit artikel gaan we in op waarom introverte personen enorm waardevol zijn op werk.

We delen vier redenen waarom iedere baas een aantal ingehouden superhelden in zijn of haar bedrijf wil.

Introvert

Introverte personen zijn vaak een beetje op de achtergrond. Je hoort ze niet zo snel ergens bovenuit komen en hebben een voorkeur voor een rustige omgeving om in te werken. Ze worden ook gezien als goede luisteraars en zullen niet zo gauw iets zeggen zonder daarover na te denken.

En al die kenmerken van een introvert persoon blijken ook nog eens verdomd waardevol op de werkvloer. We sommen vier waardevolle punten van een introvert persoon op.

Vermijden prikkels zodat ze hun doel behalen

In plaats van op zoek te gaan naar mensen om even een praatje te houden, werken introverte personen graag in stilte. Ze zijn meer op zichzelf aangewezen en daardoor kunnen zich op en top concentreren. Een doel voor ogen? Dan wordt-ie met vlag en wimpel nog voor de deadline behaald.

Je moet overigens niet denken dat introverte mensen niet van gezelligheid houden of niet in zijn voor een gesprek. Nee, ze weten gewoon goed hun energie en tijd te verdelen.

Maken niet zomaar een keuze

Een introvert persoon zal niet zo snel een keuze maken. Ze denken liever eerst goed na voordat ze eenmaal een besluit maken. Gedachten verzamelen, de voors- en tegens op een rijtje zetten en de verschillende scenario’s analyseren.

Dat bedachtzame karakter sluit ook goed aan bij het openstaan voor andere ideeën. Wat introverte mensen zo waardevol maakt op de werkvloer is dat ze anderen de kans geven hun mening te verkondigen. Op die manier weet je zeker dat ze – in samenwerking met anderen – een doordachte keuze maken.

Hebben sterke banden met mensen

Introverte mensen gedijen beter op een paar hele sterke connecties met mensen, dan dat ze iedereen een beetje kennen. Het duurt misschien even voordat ze iemand daadwerkelijk in hun armen hebben gesloten, maar als het eenmaal zover is zullen ze voor degene door het vuur gaan.

En dat is verdomd handig op de werkvloer. De neiging van een introvert persoon om meer betekenisvolle vriendschappen te maken is hartstikke voordelig in een bedrijf. Het zorgt voor een ontspannen sfeer waarin iedereen elkaar door en door kent en bereid is samen te werken.

Luisteren goed en zijn scherp op de details

Introverte mensen zijn goede luisteraars. Ze zijn loyaal en empathisch voor hun omgeving. Ze staan overal voor open en hebben daardoor veel begrip voor anderen. Dat is fijn voor collega’s, omdat ze zich op die manier gehoord voelen. De sfeer op de werkvloer wordt er veel relaxter van. 

En dat goede luisteren zorgt er dan ook weer voor dat introverte personen maar al te scherp zijn op details. Ze kunnen projecten vanuit meerdere invalshoeken bekijken en daarom goed een oplossing bedenken. Die oplossing zal dan bijna altijd voor iedereen de juiste zijn, omdat de introverte collega alles tegen elkaar heeft afgewogen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Everygirl

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom jij als introvert persoon heel waardevol bent op werk
Sluiten