Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 6 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Introverte moeder? 9 tips om je staande te houden

Als je introvert bent en je eigen bank je lievelingsplek op aarde is, is dat natuurlijk fantastisch. Maar als je een thuisblijfmoeder bent en dan ook nog eens in een onbekend buitenland bivakkeert, kan dat op sommige momenten knap lastig zijn. 

Koetjes en kalfjes

Want dat je misschien niet de eerste bent die topless op de bar springt, betekent niet dat je geen behoefte hebt aan een netwerk. Zeker wanneer je naar een nieuwe plek bent verhuisd en het grootste gedeelte van de tijd thuis doorbrengt met de kinderen. Hoe doe je dat als je van nature niet het type bent dat moeiteloos met wildvreemden over koetjes en kalfjes babbelt? Nou, zo:

1. Social media is je vriend

Er valt veel op- en aan te merken op social media, maar het is wel een verdomd handige manier om in contact te blijven met de buitenwereld. WhatsApp je een ongeluk, zoek op geo-tags naar kindvriendelijke cafés in de buurt, spreek op Instagram eens iemand aan die je tof lijkt. Dat voelt minder eng en invasive dan zomaar op iemand afstappen en je weet maar nooit of het een startpunt is van een nieuwe vriendschap.

Het is misschien suf dat we dat anno 2018 nog even aanstippen, maar we zeggen het toch nog maar even: koffie drinken met iemand die je alleen van Twitter/Instagram/LinkedIn kent, daar is dus niks mis mee.

2. Schrijf je in voor een cursus of klasje

Je zoektocht naar gelijkgestemden hoeft zich natuurlijk niet te beperken tot je scherm. Trek jezelf het huis uit en meld je aan voor een pilatesklasje, dat hardloopgroepje of die kookworkshop. Of meld je aan voor een moeder-kind activiteit. Als je je nieuwe bestie daar niet ontmoet, heb je in ieder geval wel een leuke middag (en kom je ook nog ‘es het huis uit).

3. Stap over het ongemakkelijke heen

Introvert zijn betekent inderdaad niet per se dat je verlegen of niet-spontaan bent. Je hebt gewoon wat meer tijd nodig voor jezelf en functioneert het best in klein gezelschap. Maar voor veel introverte mensen voelt de eerste move maken toch een tikje ongemakkelijk. Zet jezelf daar overheen. Begin gewoon eens een praatje op het schoolplein, in de rij voor de supermarkt – je zal zien dat het je steeds makkelijker afgaat. Situaties zijn zo ongemakkelijk als je ze zelf maakt.

4. Vat het niet zo persoonlijk op

Je hebt je moed bij elkaar geraapt en een moeder van school gevraagd of ze het leuk vindt om een keer koffie te drinken. Dagen later heb je nog steeds geen reactie. Laat je daardoor niet uit het veld slaan. Ouders zijn druk -je weet het zelf als geen ander. Of ze vindt je gewoon niet zo leuk (kleine kans). Je weet niet wat de reden is waarom iemand niet reageert dus je hoeft ook geen tijd te verkwanselen aan analyseren waarom iemand niet reageert. Je hebt een kind op te voeden.

5. Organiseer een speeldate en bak iets lekkers

Goedkoop, mensen lokken met eten? Misschien, maar het werkt als een tiet. Je hoeft echt niet ingewikkeld te doen, zelfgebakken koekjes zijn al enorm gezellig. Liefde én vriendschap gaat door de maag en iedereen houdt van koekjes. Met mensen die daar niet van houden, wil je geen vrienden zijn. 😉

6. Als de koekjes niet helemaal lukken: toch serveren

Ook als ze er niet Pinterest-waardig uit zien: juist wel voorschotelen. Tenzij je vreest dat je er iemand mee vergiftigt, uiteraard. Het maakt je alleen maar echter en sympathieker als je baksels niet picture perfect zijn. Bovendien gaat het om de moeite die je erin hebt gestoken.

7. Wees geduldig

Vriendschap heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen. Misschien ontdek je dat de kinderen het enige zijn dat jullie gemeen hebben. Ook prima. Of je ontdekt juist dat je niet tijd wil doorbrengen met deze ouder omdat jullie kinderen het zo goed met elkaar kunnen vinden, maar omdat je met haar hele gesprekken kan voeren. Dat weet je pas als je het tijd gunt.

8. Gun je kind ook tijd voor zichzelf

In de hoop nieuwe contacten op te doen, is het misschien verleidelijk je kind mee te slepen naar speeldates en sportklasjes. Dat is goed voor hun sociale ontwikkeling, maar kinderen hebben ook tijd nodig om zich zo nu en dan stierlijk te vervelen. Laat ze zo nu en dan zichzelf vermaken.

9. Plan tijd voor jezelf

Het is een grote misvatting dat je als thuisblijfmoeder geen tijd voor jezelf nodig hebt. Je brengt het grootste deel van de tijd door met een mensje dat altijd jouw aandacht nodig heeft en totaal afhankelijk van je is. Ruim daarom ook tijd in voor jezelf – weg van kind en partner – om even op te laden. Heb je nodig, jij introverte lieverd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Introverte moeder? 9 tips om je staande te houden
Sluiten