Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Body april 20, 2019

10 factoren die invloed hebben op de geur van je vagina

Als vrouw zijnde weet je dat goede hygiëne essentieel is om je vagina gezond te houden. Maar hoe schoon je de boel down there ook houdt, soms kunnen er alsnog rare geurtjes ontstaan. No worries, je hoeft je nergens voor te schamen. Iedere vrouw heeft weleens last van deze ongemakkelijkheid. Er zijn namelijk veel factoren die invloed hebben op de geur van je vagina.

Seks

Het uitwisselen van lichaamssappen zorgt voor bijzondere geurtjes. Need we say more? 

Zwangerschap

Als je in verwachting bent gieren de hormonen door je lijf. Deze hormonenschommeling zorgen ervoor dat de zuurtegraad van je vagina verandert, met alle gevolgen – geurtjes – van dien.

LEES OOK: 6 x wat niemand je vertelt over je vagina ná de bevalling

Anticonceptie

De meeste anticonceptiemiddelen bevatten hormonen die de zuurtegraad van je vagina beïnvloedt. Ook kun je meer afscheiding produceren wat garant staat voor bepaalde geurtjes.

Ovulatie

Je menstruatiecyclus heeft effect op je hormonen en dus ook op de geur van je vagina.

Menstruatie

We hoeven je niet uit te leggen waar die metalige geur vandaan komt…

LEES OOK: Menstruatieklachten, maar niet ongesteld? Dit kunnen de redenen zijn!

SOA

Seksueel overdraagbare aandoening zorgen er vaak voor dat je meer afscheiding produceert. In sommige gevallen geurt deze afscheiding ook anders dan normaal gesproken.

Kwaaltjes

Er zijn veel vaginale infecties, zoals een schimmelinfectie die een zure geur veroorzaakt én bacteriële vaginose die een visachtige geur produceert. Vaak gaan dit soort kwaaltjes gepaard met jeuk, pijn en veel afscheiding.

Baarmoederhalskanker

Een vieze vaginale geur kan duiden op baarmoederhalskanker. De boosdoeners zijn de stervende kankercellen binnen de baarmoederhals. In een vroeg stadium geeft deze vorm van kanker vaak geen klachten. Heb je last van bloederige vaginale afscheiding, bekkenpijn en/of bloedverlies na de seks, tussen je menstruaties of na de overgang? Schakel de huisarts in!

LEES OOK: Veelvoorkomende redenen waarom vrouwen bloeden na de seks

Vergeten tampon

Ai, dit komt gelukkig niet vaak voor… Maar als je je tampon vergeet te verwijderen kan dit een sterke geur én een gevaarlijke ziekte leiden.

Voedsel

Je bent wat je eet en dat geldt ook voor geurtjes. Zo zorgt ananas voor een fijne, zoete geur. Evenals citrusfruit, watermeloen en aardbeien. Kruiden, uien, knoflook, rood vlees, zuivel, asperges, broccoli en alcohol kunnen ervoor zorgen dat het wat minder fris ruikt down there.

Slechte hygiene

Dit puntje hoef ik niet uit te leggen, toch?!

LEES OOK: De boel wassen down under: hoe zit dat nou écht?

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Gezondheidsnet

Reageer op artikel:
10 factoren die invloed hebben op de geur van je vagina
Sluiten