Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Gezondheid 7 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit is de invloed van jouw mentale gezondheid op je kind

‘Als jij gelukkig bent, ben ik dat ook.’ Het is niet meer op twee handen te tellen hoe vaak mijn moeder dat tegen me gezegd heeft, en ik geloof haar nog ook. Want als je kind het moeilijk heeft, kun je daar zelf nachten wakker van liggen. Maar hoe zit het eigenlijk andersom? Jouw eigen mentale gezondheid heeft namelijk óók invloed op die van je kind.

Er is vrij veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van kinderen die gestreste of zelfs depressieve moeders hebben, schrijft Babyology. Als kinderen zijn opgegroeid met een depressieve moeder, zouden ze zelf bijvoorbeeld een slechter immuunsysteem hebben en gevoeliger zijn voor mentale stoornissen.

De vicieuze cirkel van mentale gezondheid

Dat is logisch, want stress beïnvloedt de manier waarop je je kinderen behandelt en opvoedt – bijvoorbeeld hoe consistent hun slaapritme is. Dat heeft dan invloed op de emotionele ontwikkeling van het brein van kinderen.

Ander onderzoek wijst dan ook uit dat kinderen met gestreste moeders vaak slechter zijn in het initiëren van sociale contacten. Je krijgt dan een vicieuze cirkel: hoe meer stress ouders hebben, hoe meer de kinderen daardoor de beïnvloed worden en hoe meer zorgen de ouders zich dáár weer over gaan maken.

LEES OOK: 4 dingen die iedereen moet weten over een moeder met een postnatale depressie

Er is overigens niet alleen onderzoek gedaan naar de mentale gezondheid van de moeder, maar ook naar het welzijn van vaders. Zeker nu mannen een grotere rol gaan spelen in de opvoeding, is ook die heel erg van belang.

Mentale gezondheid van de vader

Zo blijkt bijvoorbeeld dat een goede mentale gezondheid van de vader doorgaans een positief effect heeft op zijn kind. Kinderen van gevoelige vaders die hen ook veel steun geven, zouden bijvoorbeeld betere sociale skills ontwikkelen én de taal beter leren.

Aan de andere kant zorgen psychische ziektes bij vaders er wederom voor dat kinderen emotionele of gedragsproblemen kunnen krijgen, in net zo’n mate als voor mentale problemen bij moeders geldt. Logischerwijs komt dat doordat ouders daardoor waarschijnlijk minder tijd besteden aan het goed opvoeden van hun kind (lees: goede grenzen stellen en genoeg steun bieden).

Het belang van aandacht voor postnatale depressie

Precies om deze reden is het van belang dat het taboe op de postnatale depressie wordt doorbroken. Die treft zo’n één op de acht vrouwen, maar veel van hen durven er niet over te praten. We moeten bovendien niet vergeten dat een postnatale depressie ook kan voorkomen bij mannen – hun hormonen zijn niet ongevoelig voor een kleintje in huis.

LEES OOK: Vader met postnatale depressie schrijft een brief aan zijn dochter

Natuurlijk kun je er weinig aan doen als je zelf met mentale struggles kampt, maar de ontwikkeling van je kind kan wel een reden zijn om ook genoeg aandacht aan jezelf te besteden. Hoe zelfverzekerder en gefocuster jij bent, hoe beter je je kinderen kunt opvoeden. En hoe gelukkiger jij zelf bent, natuurlijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is de invloed van jouw mentale gezondheid op je kind
Sluiten