Opvoeden 11 aug 2017 Redactie

9 x zo groot is de invloed van vaders op de toekomst van hun dochter(s)

Niet voor niets zoemt er op dit moment een petitie rond waarin opgeroepen wordt voor verruiming van de partnerverlof. Een aanwezige, betrokken papa is van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van kinderen, en al helemaal voor dochters.

Hopeloos uit de tijd

De tijd dat men dacht dat jongens vooral een stoere papa nodig hadden om tegenop te kijken terwijl meisjes fijn met mama in de keuken koekjes bakten, ligt gelukkig mijlenver achter ons. Ook het idee dat kinderen voor problemen en het ‘praatwerk’ vooral bij moeder moesten aankloppen, is hopeloos uit de tijd. Vandaag de dag weten we dat de actieve betrokkenheid zowel vaders als moeders op zowel zoons als dochters grote impact heeft op kinderen en hun toekomst. Met een extra nadruk op de invloed van vaders op de toekomst van zijn dochter, benadrukken verschillende onderzoeken.

1. Dochters van een betrokken papa doen goed hun best op school

Omdat vaders schoolprestaties vaak belangrijk vinden (moeders ook), maar het legt schijnbaar net wat extra gewicht in de schaal als papa er flink op hamert dat het proefwerk Frans goed geleerd moet worden.

2. Daardoor hebben dochters van betrokken vaders meer kans op een goede baan

Een vaak logisch gevolg van een schooldiploma en succesvolle vervolgopleiding, in combinatie met de coachende rol van mentor die de betrokken vader vaak op zich neemt.

3. Meisjes van actieve vaders die geen broer(s) hebben, klimmen vaker op tot (politieke) wereldleiders

De verklaring hiervoor is dat de druk om te presteren die papa anders op een zoon zou uitoefenen, nu dubbel en dwars op de dochter neerkomt. Lekker dan. Voorbeelden zijn onder meer Margaret Thatcher en Indira Gandhi (die laatste had een broertje, maar die overleed op jonge leeftijd). Verder vinden wij persoonlijk het bewijsmateriaal voor deze stelling wat mager, maar dat kan prinses Amalia over een paar jaar ruimschoots weerleggen.

4. Meisjes die heel close zijn met hun vader, laten hem een grote rol spelen in het uitstippelen van hun carrièrepad

Dit in tegenstelling tot meisjes die aangaven niet zo’n hechte relatie met hun vader te hebben, die daarin hun vaders mening niet per se van belang achtten. Meiden die de goedkeuring van hun vader zeer belangrijk vinden (lees: waar de invloed van vaders groot is), gaven aan hun studie- of loopbaankeuze mogelijk aan te passen als papa daarop aan zou sturen.

5. Dat geldt ook voor het liefdesleven van dochterlief

Onderzoek wijst uit dat de invloed van vaders in deze context groter is dan die van moeders.

6. Dochters van betrokken vaders kijken anders tegen seks aan

Zo, papa’s, hebben we jullie aandacht? Hier komt ‘ie: meisjes die een hechte relatie met hun vader hebben, beginnen op latere leeftijd met seks en hebben gedurende hun leven betere en prettige relaties met mannen. Met name omdat ze in een man geen vervanging of compensatie zoeken, en zich derhalve minder vaak tot seks laten verleiden als ze dat zelf niet willen.

7. Daardoor hebben deze dochters meer kans op een gelukkig huwelijk

1 + 1 is immers nog altijd 2.

8. Betrokken vaders worden later opa

Anders gezegd: door hun betrokkenheid neemt de kans op een (ongewenste) tienerzwangerschap bij dochterlief drastisch af. Deels ook door de eerdergenoemde focus op school en een carrière.

9. Dochters van betrokken vaders zitten beter in hun vel

Zowel hun mentale als emotionele gezondheid is beter dan die van meisjes wiens vader niet of te weinig naar ze omkijkt. Het feit dat deze dochters meer zelfvertrouwen hebben, zorgt ervoor dat ze minder kans hebben op depressies en eetstoornissen. Ze zijn over het algemeen meer tevreden met hun uiterlijk, gewicht en zichzelf. Deze invloed van vaders draagt bij aan het gegeven dat deze meiden vaker in een gelukkig en gezond huwelijk belanden (zie #6 en #7).

Een betrokken vader is weliswaar van onschatbare waarde, maar ook weer niet volledig onmisbaar: Kinderen van single moeders doen het even goed als kinderen met twee ouders

Institute for Family Studies

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over je leven als vriendin, partner, moeder en overall powervrouw in je mailbox.

Reageer op artikel:
9 x zo groot is de invloed van vaders op de toekomst van hun dochter(s)
Sluiten