De iPad veilig maken voor je kind (klusje van een paar minuten, groots effect)
Apple maakt de mooiste tablets en iPhones waar ouders en kinderen flink verknocht aan kunnen raken. Het besturingssysteem iOs maakt het gelukkig heel simpel om de iPad veilig te maken. En dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind zorgeloos speelt (en jij op zaterdagochtend nog even kunt blijven liggen).
Ik heb een typische en klassieke haat-liefdeverhouding met de iPad. Als we met de kinderen op vakantie gaan – love it! – gaan de remmen tijdelijk los en mogen ze flink wat uurtjes spelen en films en series kijken op de lange weg naar het zuiden. Als op woensdagmiddag om 5 uur de iPad tijd voor de dag op is – hate it! – en mijn drie jongens in kleine duiveltjes veranderen die geen afstand kunnen doen van het onding, dan kan ik ze wel het raam uitgooien. Tablets zijn geweldig voor educatieve spelletjes (leren lezen en rekenen) en games als Minecraft waarbij ze dorpen bouwen en ruimtelijk inzicht ontwikkelen.
LEES OOK: Je kind leren programmeren is een heel goed idee.
Toch maak ik me ook zorgen over de mogelijkheid dat ze op video’s buitelen met ongepaste inhoud. Of games kunnen downloaden die te agressief zijn, zoals Grand Theft Auto of Call of Duty. Sinds kort zijn mijn mannetjes helemaal wild van YouTube held Dylan Haegens. En de meeste filmpjes zijn vrij onschuldig en best wel grappig, zelfs ik moet regelmatig om zijn de 10-serie lachen. Toch is het niet altijd even geschikt voor jonge kinderen.
LEES OOK: de 3 redenen waarom technologie negatieve invloed heeft op je kinderen.
En daarom is het belangrijk om de iPad veilig te maken voor jonge én oudere kinderen, zodat ze niet op verkeerde inhoud stuiten. Zonder dat het afdoet aan de leuke kanten van de iPad. En dat is leuke filmpjes en series kijken en leuke spelletjes spelen.
iPad veilig maken: Begeleide Toegang (Guided Access)
Als je kind een bepaalde app wil gebruiken en jij als ouder niet wil dat ze iets anders kunnen spelen of doen, stel je begeleide toegang in. Dit doe je als volgt, ga naar:
Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Begeleide Toegang
Zodra je dit hebt ingesteld stel je een pincode in (mag afwijken van je normale pincode). Om te activeren ga je naar de app die je wilt beveiligen. Druk drie keer op de home knop en druk op start. Nu kan je kind volledig de app gebruiken, maar kan hem niet verlaten. Als je de app weer wilt verlaten druk drie keer op de home knop en voer de pincode in. Je iPad is weer terug bij de originele instellingen!
iPad veilig maken: Restricties
Je kunt ook bepaalde restricties aanbrengen op je iPad. Dit doe je als volgt, ga naar:
Instellingen > Algemeen > Beperkingen > Schakel beperkingen in
Vanaf hier voer je weer een (nieuwe, voor je kind onbekende) pincode in om de beperkingen te bepalen. Nu kun je zelf beslissen (afhankelijk van de leeftijd van je kind) welke delen van je iPad je wilt uitschakelen. Er zijn verschillende onderdelen:
Sta toe
In dit deel staan Apple tools die je simpel aan/uit kunt schuiven. Voor de jongste kindjes kun je alles uitschakelen, voor wat oudere kinderen een aantal (zoals in-app aankopen).
Toegestaan Materiaal
In dit deel stel je beperkingen in voor apps, media inhoud en websites op de iPad. Leeftijdscategorieën voor het bekijken van films, tv programma’s en apps zorgen ervoor dat je kind geen seksueel ongepaste inhoud krijgt te zien te grof geweld. Onder toegestane websites kun je zelf websites aanvinken die je wilt weghouden van je kinderen. Heel erg handig dus.
Privacy
In het Privacy deel zorg je ervoor dat apps niet jouw vertrouwelijke gegevens kunnen overnemen. Bijvoorbeeld bij een foto app zorg je ervoor dat de app geen toegang kan krijgen tot jouw fotobibliotheek. De kans dat jonge kinderen hier opkomen is klein, maar vanaf een jaar of 8 zijn ze een stuk handiger en zo voorkom je dat gevoelig informatie van jou bij andere terecht kan komen.
Sta wijzigingen toe
In dit deel kun je beperken dat er wijzigingen in je instellingen aangebracht kunnen worden. Zoals het veranderen van je mailinstellingen, het volume, je contacten en je agenda.
Game center
Mocht je dit deel weleens gebruiken (persoonlijk kende ik het niet) kun je hier aangeven dat je kinderen geen zogenaamde vrienden kunnen toevoegen.
Het fijne aan deze beperkingen goed doorakkeren en instellen is, dat je eenmaal ingesteld met één druk op de knop de beperkingen kunt instellen en uitschakelen. Heb je dus zelf wel zin in een potje spannende series kijken of stiekem een schiet- of racespelletje spelen (vaders opgelet!) dan ben je met één swipe weer in je oude instellingen.