Redactie
Redactie Kids 1 jun 2016

Iris vond per ongeluk haar donorvader via Facebook

Je zou maar een afstudeerdocumentaire maken over spermadonoren in de jaren ’90 en je eigen donorvader (terug)vinden. Het overkwam Iris Duivenman. Gisteravond zat ze bij RTL Late Night en deed ze haar verhaal.

Iris haakt met haar afstudeerproject in op het maatschappelijke probleem dat donorkinderen nauwelijks (of met heel veel moeite) kunnen achterhalen wie hun donorvader is.

Research

Ze begint met researchen voor haar documentaire en komt via Stichting Donorkind terecht op een speciale Facebook-pagina. Ze stuit op de poll ‘Uit welke kliniek kom jij?’ en drukt lukraak op een kliniek. Naast twee leeftijdgenoten heeft ook een man gekozen voor die kliniek. ‘Ik wist meteen: dit is geen donorkind, dit is iemand die heeft gedoneerd.’ Iris besluit de man in kwestie te benaderen voor haar documentaire en klikt op zijn foto. ‘Het eerste wat mij opviel was die blik.’ Totaal verrast en geschrokken stuurt ze haar vriend en moeder een foto van de man. ‘Lijkt hij op mij? Wat vinden jullie?’ Beiden zien de gelijkenissen en zo komt Iris in contact met haar donorvader.

Donorkinderen in Nederland

Hoeveel donoren en donorkinderen Nederland precies telt is niet bekend. Grof gezegd zijn er 40.000 donorkinderen geboren tot 2004. Van die 40.000 kinderen hebben 541 zichzelf geregistreerd bij de Fiom KID-DNA Databank, evenals 233 donoren (tot en met 2015). Uit al die aanmeldingen zijn tot nu toe 129 matches gevonden.

Reageren? Dat kan hier!

Famme-discussie: een kind heeft geen vader nodig

Reageer op artikel:
Iris vond per ongeluk haar donorvader via Facebook
Sluiten