Redactie
Redactie Body 21 sep 2014
Leestijd: 2 minuten

Is de 12-wekenregel nog wel van deze tijd?

Op 8 september maakte Kate Middleton bekend dat zij en prins William hun tweede kindje verwachten. Volgens sommigen had zij dit liever nog even geheim gehouden. Net als bij haar vorige zwangerschap zou Kate veel last hebben van ochtendmisselijkheid, en voor een prinses waar constant de camera’s op gericht zijn is zoiets nu eenmaal lastig te verbergen.

En dus moesten Kate en William het nieuws al wereldkundig maken voordat zij de zogenaamde ‘gevarenzone’ van drie maanden voorbij is. Maar hoe actueel is die 12-weken regel eigenlijk nog, in een tijd waarin we het liefst alles meteen met elkaar delen?

Lastig te verbergen

Dat je ouders en goede vrienden het eerst worden ingelicht is logisch. Zij staan immers het dichts bij je. En wanneer je zo in de wolken bent dat er een kindje op komst is kun je dit waarschijnlijk lastig verbergen. Net als die wijntjes die ineens afgeslagen moeten worden…

Wanneer?

Maar anno 2014 delen veel vrouwen hun zwangerschap ook op social media. De vraag is echter: wanneer doe je dit? Dat veel moeders in spe hun zwangerschap pas na drie maanden aan de grote klok hangen is natuurlijk niet voor niks. De meeste miskramen vinden plaats tussen de 8e en 13e week. Daarna is de kans dat er iets misgaat een stuk kleiner. Maar zorgt wachten tot na die drie maanden niet juist voor een taboe op praten over de kans op een miskraam?

Kans op een miskraam

Die kans is namelijk niet heel klein. Vrij veel vrouwen verliezen hun kindje helaas in het eerste trimester van hun zwangerschap. Tussen de 10% en 15% van alle zwangerschappen eindigt voor de 16e week in een miskraam. Volgens sommige schattingen krijgt zelfs een kwart van alle vrouwen hiermee te maken.

Steun

Dit is natuurlijk verschrikkelijk om mee te maken, en zeker niet makkelijk om vervolgens te moeten vertellen. Niet alleen als je het blijde nieuws al met iedereen hebt gedeeld, maar ook als nog maar weinig mensen ervan weten. Je verdriet voor jezelf houden zal lastig zijn, en dan kan de steun van familie en vrienden juist fijn zijn. De kans is daarnaast groot dat iemand in je omgeving eens hetzelfde heeft mee moeten maken. Ervaringen en adviezen uitwisselen kan dan juist helpen.

Famme-discussie

Misschien is het juist goed dat iets waar zoveel vrouwen mee te maken krijgen makkelijker en vaker wordt besproken. Wij zijn benieuwd na hoeveel weken jij je omgeving hebt verteld dat er een kindje op komst was. Heb je voor de zekerheid nog gewacht tot de drie maanden voorbij waren, of het toch al eerder met je omgeving gedeeld? En waarom heb je deze keuze gemaakt? Deel het met ons op Facebook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Is de 12-wekenregel nog wel van deze tijd?
Sluiten