Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Kids 14 dec 2016

Is dit dan dé oplossing voor jouw ruziënde kinderen?

Hebben je kinderen ook zo ontzettend veel ruzie? En kost je ook zo óntzettend veel energie? Lees vooral verder want we hebben de oplossing gevonden! Nee, die is niet moeilijk. En ja, die werkt echt!

Mijn huishouden telt vier kinderen. En een hond en drie kippen. De vier kinderen komen in verschillende smaken en diverse leeftijden. Zo is er een meisje van 7 (‘Bijna 8 hoor!’), een meisje van 6 (net geworden), een jongetje van 2 (ja, dat is een tergende leeftijd voor de ouders) en een meisje van 4 maanden (die babyzoet, babyroze en babyzacht is).

Schattig

Die laatste is lief en rustig en zorgt voor heel veel ‘aaaah wat schattig’ momenten in ons leven. De twee grote zussen en de grote broer zijn dol op haar en zullen haar tot op het bot beschermen. Gold dat maar voor iedereen. Want de keren dat de drie oudsten elkaar in de haren vliegen zijn niet bij te houden. Met name de twee grote zussen beleven geen dag zonder bekvechten of extreme competitiedrang.

LEES OOK: Heb jij dochters? Hier maken ze ruzie om.

Why oh Why?

En als het nou nog ergens over zou gaan. Maar nee, ik heb geprobeerd te begrijpen waarom die twee elkaar zo op de huid moeten zitten. Maar ik weet het niet. Als ik ze allebei iets lekkers geef is dat van de ander altijd groter, mooier, lekkerder. Als ze gaan douchen pakken ze eindeloos de ‘verkeerde’ handdoek waarop de ander gaat gillen dat dat háár handdoek is. Als ze even televisie mogen kijken, willen ze allebei per se de afstandsbediening vasthouden. En als ik ze ‘s avonds voor lees, heb ik dat bij de ene altijd véél langer gedaan dan bij de ander.

Jatten & douwen

Ze pikken elkaars viltstiften, kleurboeken en glitterjurken. Ze stelen elkaars vriendinnetjes als er bij ons gespeeld wordt. Ze praten door elkaar heen om te voorkomen dat de ander meer aandacht krijgt dan zijzelf. Ze duwen elkaar weg om als eerste in de auto te zitten.

Ze moeten nooit plassen behalve als de ander net moet, want dan weten ze niet hoe snel ze op die wc moeten zitten. Ze willen nooit touwtje springen, behalve als die ander net wil touwtje springen. Als de één een lang vergeten prinsessenjurk van de ander uit de kast trekt, bleek dat ineens haar lievelingsjurk. (dat ‘ie inmiddels veel te klein is, is dus mooi niet waar!)

LEES OOK: Prinsessengedrag toch aangeboren.

Per ongeluk

Ze slaan elkaar ‘per ongeluk’ over met koekjes uitdelen. ‘Jij mag nooit meer op mijn feestje komen’ wordt een keer of 32 per week geroepen. En de ‘Jij bent de stomste zus van de wereld’-s zijn niet meer te tellen. Tot vorige week dan. Want: ik heb een oplossing! En die is simpeler dan gedacht en lijkt bij ons na een week nog steeds te helpen.

Nanny Jo

Je kent de naughty chair van Jo Frost nog wel? Dat is de plek waar stoute kinderen een time out krijgen. Wij hebben die naughty chair vervangen voor de Love Chair. Een grote stoel waar de meiden samen op passen. Als ze ruzie hebben zetten we ze op de Love Chair. Ze mogen pas van de Love Chair af als ze de situatie hebben opgelost en de oplossing samen aan ons ‘presenteren’.

Overtuigen

De eerste paar keer was pittig. Ze keerden elkaar de rug toe en probeerden ons te overtuigen van hun eigen onschuld. Toen ze merkten dat dat geen zin had en ze echt op die stoel moesten blijven tot ze weer een team waren, keerde het tij en werden ze liever. En na de derde keer vonden ze het zelfs leuk om samen te werken aan een oplossing.

Pfff

Het aantal keren dat ze op de stoel eindigen is nu al aan het minderen, en als er ruzie is dan slaan ze met 1 waarschuwing over de Love Chair al aan het oplossen. No more catfights in ons huis … pfff. Mama kan weer leuke dingen doen met de energie die overblijft. Fijn.

En wat ga je dan doen met die extra energie? Famme tipt 9 superleuke spelletjes die je zelf kunt maken.

Reageer op artikel:
Is dit dan dé oplossing voor jouw ruziënde kinderen?
Sluiten