Redactie
Redactie Persoonlijk 24 aug 2016

Is dit dan de simpele manier om elke relatie goed te houden?

Deze zomer las ik in een blad dat dé ultieme relatie onder meer behelst dat je je geliefde elke ochtend minimaal 6 (of was het 16?) seconden knuffelt. Daarnaast stond er ook nog iets over ‘oprechte interesse’, ‘ongestoord tijd voor elkaar’ en ‘twee keer per week seks’, maar toen eiste m’n dochter m’n aandacht op dus had ik geen tijd om verder te lezen. Laat staan om oprecht geïnteresseerd m’n vriend te knuffelen, terwijl we ongestoord romantisch dineerden om daarna de hele nacht stomende seks te hebben.

Ik dwaal af, excuses. Om te weten dat knuffelen goed is om je relatie goed en warm (letterlijk en figuurlijk) te houden, hoef je geen psychologie gestudeerd te hebben. De vriend en ik houden er geen agenda of alerts op na om ervoor te zorgen dat we dat elke ochtend tussen de 6 en 16 seconden steevast doen, maar ergens gedurende de dag pakken we altijd wel een moment.

Knuffelen in een relatie

Als je dat niet doet loop je namelijk de volgende voordelen mis.

Knuffelen bevordert onderling vertrouwen en het gevoel van veiligheid

Over pilaren en basisfundamenten van een relatie gesproken.

Knuffels versterken je immuunsysteem

Door de druk op je borstbeen en de emotionele lading die dit creëert wordt de – komt ‘ie – Solar Plexus Chakra – geactiveerd. Dit is de derde Chakra die ons in staat stelt vertrouwen in onszelf te hebben en controle over ons leven te hebben. Daarnaast helpt die Chakra indirect ook de productie van witte bloedcellen in balans te houden, waardoor je in goede gezondheid blijft.

Een knuffel geeft een instant boost aan je oxytocin-niveau

En laat dat hormonale goedje nou juist zo lekker werken tegen eenzaamheid, isolatie en woede.

Een langdurige hug verhoogt je serotonineniveau

En daarvan word je blij, leert de wetenschap ons.

Knuffels vergroten je zelfvertrouwen

Aanraking geeft ons al vanaf onze vroegste jeugd het gevoel geliefd en bijzonder te zijn. Het is een simpele optelsom: liefde voor jezelf leidt tot (meer) zelfvertrouwen. Ouder worden doet niets af aan dat gevoel, hoe oud je ook bent – een knuffel zal altijd dat gevoel bij je oproepen.

Van knuffelen word je ontspannen

Omdat je spieren ervan ontspannen en er tijdens een hug een enorme lading aan spanning uit je lichaam sijpelt. Daarnaast kan een knuffel pijnstillend werken, omdat het de boedcirculatie in weefsel stimuleert (of zoiets).

Knuffelen is goed voor je zenuwstelsel

Want ook daar brengt een knuffel balans in aan.

Knuffelen leert ons te nemen én te geven

Want niet alleen een knuffel ontvangen is fijn, er eentje uitdelen is dat ook. Daarmee is een hug een ultieme wederzijdse uiting van liefde. We love it.

Knuffelen heeft een meditatief element

Omdat het ons even terughaalt naar het moment waarop het gebeurt, het nu. Een knuffel stimuleert om letterlijk en figuurlijk een en ander even te laten voor wat het is, en je te concentreren op de lichamelijke affectie. Daarmee halen ze je uit je denkpatronen (lees: drukte in je hoofd) en word je in staat gesteld weer even één te zijn met je ademhaling, gevoelens en je hart.

Knuffelen verlaagt de hartslag

Dat blijkt althans uit een experiment van de University of North Carolina: daar bleek dat mensen die niet knuffelden, er een snellere hartslag op nahielden van gemiddeld 10 slagen meer per minuut, tegenover een hartslag van slechts 5 beats extra van mensen die tijdens het experiment met elkaar mochten knuffelen.

Babies die vaak geknuffeld zijn, worden gelukkige(re) volwassenen

Als je je kinderen graag iets tastbaars wil bieden om ze een zo gelukkig mogelijk leven te geven, kan knuffelen niet anders dan goed zijn. Onderzoek wijst uit dat met name de knuffels die de eerste jaren gegeven worden cruciaal zijn, met betrekking tot hoe deze kinderen op latere leeftijd met stress omgaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Is dit dan de simpele manier om elke relatie goed te houden?
Sluiten