Kids 5 jul 2016 Anne Broekman

Is dit de nieuwe Zwarte Pieten discussie?

We zitten nog volop in de zomer, pakken onze koffers in voor de vakantie en genieten van elke zonnestraal die er is, als de Zwarte Pieten discussie weer losbarst. Daar kun je van vinden wat je wilt, maar nu is er weer een nieuwe knuppel in het hoenderhok gegooid: een actiegroep eist dat een aantal ‘uiterst kwetsende en racistische’ attracties in de Efteling worden aangepast.

Volgens ActiegroepSOS (Stop Oppressive Stereotypes) worden kinderen door de Efteling ‘met onderdrukkende stereotyperingen vermaakt’ en is dit een slechte zaak omdat kinderen erg beinvloedbaar zijn. De boosdoeners? De attractie ‘Monsieur Cannibale’ met een zwarte kannibaal en het ‘Carnaval Festival’ vanwege de Aziatische karakers met spleetogen en Afrikaanse bosjesmannen. De groep schrijft in een open brief dat het pretpark zich hiermee schuldig maakt aan het in stand houden van racisme: ‘Wij als actiegroep roepen uw stichting op om te stoppen met het indoctrineren van kinderen met onderdrukkende stereotyperingen en om dit soort walgelijk racisme te verwijderen uit de publieke ruimte.’

Wordt aan dit verzoek geen gehoor gegeven, dan sluit de groepering verdere acties niet uit. De Efteling heeft laten weten het gesprek aan te gaan om de pijnpunten aan te horen.

Wat vind jij van deze oproep: terecht of niet? Vertel het ons!

Hoe denken kinderen nou echt over Zwarte Piet? De universiteit van Leiden heeft het onderzocht en de opmerkelijke conclusie lees je hier.

Reageer op artikel:
Is dit de nieuwe Zwarte Pieten discussie?
Sluiten