Redactie
Redactie Kids augustus 10, 2015

Is je kind vervelend? Dat klopt, jij staat namelijk ook in de kamer

Dacht je dat het goed was om je kind te vertroetelen met aandacht en veel in zijn buurt te zijn? Think again. Nieuw onderzoek vertelt ons moeders dat je dat dus niet zou moeten doen. Sterker nog: dat je dat beter kunt laten.

Hier komen de cijfers: kinderen gedragen zich maar liefst 800 procent erger (lees: minder handelbaar) wanneer mama zich in dezelfde kamer bevindt. Is je kind jonger dan 10? Dan kun je beter helemaal zorgen dat ‘ie je gezicht niet ziet, want dan valt dat percentage onhandelbaarheid twee keer zo groot uit: je kind is maar liefst 1600% vervelender.

Dahaaaag voorbeeldig kind

De criteria waaraan de onhandelbaarheid gemeten wordt zijn: afhankelijk gedrag, jengelen, gillen of schreeuwen, (poging tot) slaan, vergeten hoe ze moeten lopen of praten, de clown uithangen. Met andere woorden: als mama niet in de kamer is, is het een voorbeeldig kind. Ben je er wel, maak je dan klaar voor 800-1600 procent meer kans op bovenstaande.

99,9% kans op onweer

De knappe koppen die met deze resultaten op de proppen kwamen zijn afkomstig van de Department of Psychology van de Universiteit van Washington en bestudeerden 500 gezinnen. Professor Leibowitz licht een en ander graag toe, voel je vooral vrij om je erin te herkennen.

‘Een kind van slechts acht maanden oud kon rustig en vrolijk op een kleed zitten spelen, maar zodra haar moeder binnenkwam, steeg de kans dat ze ging huilen met 99,9 procent, evenals de kans dat ze ging schreeuwen en mama’s aandacht wilde.’

Pedagogische afwijzing

Als je dacht dat dat opmerkelijk is, lees dan vooral door. Maar wees wel voorbereid op een kleine shock en pedagogische afwijzing. Het onderzoek vond namelijk ook uit dat 100 procent – juist ja, ALLE kinderen – meer ontvankelijk waren voor instructies als iemand anders dan hun moeder ze uitsprak (en mits op normale toonhoogte). Inderdaad, dat betekent dat als je je kind terecht wil wijzen, je daarvoor beter een willekeurige passant, de overbuurvouw of, daar heb je ‘m, papa kunt vragen – daar neemt je kind het namelijk per definitie sneller van aan.

Dus, vaders, nu snap je waarom een moeder af en toe even ‘buiten wil spelen’. En vanaf nu kun je dat dus maar beter aanmoedigen. En haal anders gewoon de overbuurvrouw erbij.

PS. De kleine lettertjes: het onderzoek bleek een hoax. Desondanks kwam het voor veel moeders als een feest der herkenning, omdat het – wetenschappelijk bewezen of niet – wel vaak zo is dat kinderen zich anders gedragen als mama in de buurt is. Ook het gedeelte dat een reprimande komend van iemand anders dan mama regelmatig net iets meer impact heeft. Vreemde ogen dwingen. Lang verhaal kort: laat ons gewoon af en toe even buitenspelen.

Lees ook: 8 alternatieven voor billenkoek, ofwel de corrigerende tik >

Reageer op artikel:
Is je kind vervelend? Dat klopt, jij staat namelijk ook in de kamer
Sluiten