Redactie
Redactie Kids 18 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Is je kind wat ouder? Deze 9 dingen doe je niet meer

Als je kinderen ouder zijn, hoef je echt niet meer te rennen en te vliegen voor ze. Dag pakezel en dag butler! Even wat meer relaxed onderuit gezakt in die stoel, als het om deze 9 situaties gaat!

1. Je komt niet meer aanrennen wanneer ze je roepen

Kan jij het ook niet uitstaan dat je kinderen denken dat je 24/7 direct beschikbaar bent als zij roepen: ‘Maaaaaaaam!’. Vanuit alle hoeken van het huis. Waar je vroeger misschien nog meteen kwam aanrennen, doe je dat nu niet meer – tenzij het natuurlijk als een noodsituatie klinkt. Als je kinderen met je willen praten, kunnen ze gewoon naar je toe komen om te praten, zonder te schreeuwen.

2. Je bent gestopt met alles ‘eerlijk’ te verdelen

Vroeger had je waarschijnlijk het gevoel dat als je ene kind iets kreeg, je hetzelfde moest doen voor je andere kind. Natuurlijk probeer je dingen nog wel eerlijk te verdelen: maar eerder na verloop van tijd, in plaats van meteen op dat moment. Het is voor kinderen namelijk ook goed dat ze leren iemand anders iets te gunnen en dat hun beurt echt nog wel komt. Daarnaast raak je niet meer failliet omdat je iedereen steeds gelukkig probeert te maken: dus wij zeggen win-win!

3. Altijd een snack bij de hand

Je eigen moeder nam toch ook niet continue haar voorraadkast in haar tas mee? Nu je kinderen eenmaal oud genoeg zijn, maak jij je ook wat minder druk over de voorraad snacks. Ze zullen echt niet verhongeren. Dus net zoals je eigen moeder koop je inmiddels geen jaarvoorraad aan tussendoortjes meer, die je eerder wél meesleepte in je tas.

4. Je laat ze zichzelf vermaken

Hele kleine kinderen hebben constant toezicht nodig. Oudere kinderen minder: dus zij kunnen gewoon zelf spelen. Natuurlijk levert dat hier en daar ruzie op, maar ze hebben ook vaak veel plezier. En dat plezier kunnen ze prima zelf maken, dat hoeft niet meer altijd jouw taak te zijn.

5. Je zegt dingen maar één keer

Heb jij ook geen zin meer om jezelf steeds te moeten herhalen en ben je daar inmiddels ook maar mee gestopt? Dat is helemaal niet gek, je kinderen zijn namelijk inmiddels ouder geworden. Je kan stoppen met honderd keer hetzelfde te zeggen – terwijl er niemand naar je luistert. En tja, als je kinderen niet goed hebben opgelet: zijn de gevolgen voor henzelf. Dan hadden ze maar moeten luisteren…

6. Je geeft je kinderen verantwoordelijkheid

Vaak hebben oudere kinderen een wonderbaarlijk geheugen voor dingen zij belangrijk vinden, maar kunnen ze zich op de één of andere manier niet bedenken waar hun schoenen, huiswerk of een bibliotheekboek liggen. Dus: ook de verantwoordelijkheid voor het inleveren van een boek ligt nu bij hen. Natuurlijk herinner je je kind er nog eens aan, maar de verantwoordelijkheid van de gevolgen zijn voor hemzelf.

7. Je staat tijdens het avondeten niet meer op

Moeders staan er bekend om: ze moeten altijd staand eten. Maar na verloop van tijd word je het zat om continue tijdens het avondeten op te moeten staan en dingen voor je kinderen te moeten doen. Dus daar mag je best mee stoppen. Je kinderen zijn nu oud en wijs genoeg om de vergeten dingen zelf te halen, of rustig te wachten tot jouw hulp. Maar in ieder geval eet jij je eten op een stoel!

8. Je laat ze zelf spullen pakken

Yes, op een gegeven moment zijn kinderen oud genoeg om zelf hun spullen te pakken. Heerlijk! Kun jij gewoon in die comfortabele stoel blijven zitten.

9. Spullen zélf dragen

Vroeger hield jij alles vast, terwijl je kinderen met lege handen voor je huppelden. Maar je kinderen zijn nu oud genoeg om hun eigen rugzakken en spullen vast te houden. Dag pakezel! 

Bron: mom.me

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Is je kind wat ouder? Deze 9 dingen doe je niet meer
Sluiten