Sophie Nortier
Sophie Nortier Kinderen 25 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Peutertaal ontcijferen; dit is wat een peuter écht bedoelt te zeggen

Zo heerlijk, kids die de peuterleeftijd bereiken kletsen je de oren van je kop. Maar toch blijft het een kunst om te achterhalen wat ze nou precies bedoelen. Wij helpen je graag bij het ontcijferen van peutertaal.

Peutertaal ontcijferen

Dat een peuter misschien niet altijd jouw vraag begrijpt is logisch. Ze zijn nog vol in ontwikkeling. Maar andersom begrijp jij waarschijnlijk ook niet altijd wat jouw peuter bedoelt. Daarom hieronder een aantal zinnetjes peutertaal, die eigenlijk iets anders betekenen dan je in eerste instantie dacht.

‘Ik ben niet moe mama’

Deze kun je in verschillende varianten krijgen; boos schreeuwend, gapend, tranen met tuiten huilend. Ze betekenen allen hetzelfde in peutertaal; ‘ik had eigenlijk al een uur geleden in bed moeten liggen’.

‘Ik heb honger’

Deze kun je vaak een half uurtje na een maaltijd verwachten. En als je even niet goed oplet en er inderdaad aan toegeeft, kun je er donder op zeggen dat je ‘s avonds de boterham of appel met één hap eruit tussen het speelgoed terugvindt.

‘Ik heb geen honger’

Is je peuter op het ene moment nog heel enthousiast over de pasta die je aan het koken bent, wanneer je het opschept krijg je te horen ‘ik heb geen honger’. We weten donders goed dat die trek niet zomaar ineens vervlogen is, de kans is dan ook groot dat je peuter gewoon heel, heel graag nog even wilt spelen.

Wacht maar eens af wat er gebeurt als je hem gewoon laat zitten achter z’n bordje pasta… hij eet ‘m helemaal op en likt zijn bord nog schoon ook; ‘hoef je niet af te wassen!’

‘Lief, schatje, dankjewel…’

‘Mama ik moet plassen’

Peutertaal voor: ‘Eigenlijk ben ik al een beetje begonnen’

‘Ik hoef niet naar de wc’

Tja, dan kun je beter de droge broek tevoorschijn halen…

‘Sorry mama’

Vaak gevolgd door ‘mag ik nu weer spelen?’ want echt geloof ons, kids van deze leeftijd hebben geen spijt. Oké, misschien spijt dat ze iets hebben gedaan waardoor jij ze nu van het spelen afhoudt.

‘Wie is er jarig?’

Peuters zijn gehaaide kids. En dol op taart en cadeautjes. Ze zullen dus ook nooit het risico lopen een verjaardag (lees taart en cadeautjes) te missen.

‘Mama kijk eens wat mooi ik dit heb gemaakt’

Liever kijk je niet, want dit voorspelt niet veel goeds… Wat je kunt verwachten? Een tekening van lippenstift op de witte muur. Een leeg gehaalde kledingkast waar een zak rozijntjes over is uitgestrooid. Een modderbad voor de knuffels in een plantenbak… pick one.

‘Weet ik niet’

‘Ja, dat weet ik wel, maar als ik dat zeg is de kans groot dat je boos wordt, mama.’

‘Mama ik wil puzzelen’

Precies op dat exacte moment misschien, maar niet meer zodra je de puzzel tevoorschijn hebt gehaald. Dan wil je peuter hoogst waarschijnlijk tekenen. Of kleien. Of naar buiten. Of… whatever. In ieder geval niet die verdomde puzzel maken die bovenin de kast lag.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme