Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 9 apr 2014
Leestijd: 2 minuten

Is mijn baby verslaafd aan de iPad?

Kleine kinderen kijken steeds vroeger en vaker tv en mogen al op de Ipad voordat de kleine worstenhandjes het apparaat goed en wel kunnen vasthouden. Erg prettig voor onderweg op reis. Experts waarschuwen voor het rustig houden van je dreumes met een tablet.

Mocht nummer 1 vanaf zijn tweede zo af en toe naar een peuterprogramma op tv kijken, nummer 2 ging al in de slipstream mee en wist al aardig weg met Ninja Turtles, ‘Teletetubbies? Wie zijn dat?’, voordat hij überhaupt goed kon praten. Over nummer 3 verbaas ik me het meest. Amper twee was ‘ie toen hij al verlekkerd met zijn handjes naar de tablet greep en zonder moeite het slotje open’swipte’.

Smartphone babies

Experts weten eigenlijk niet wat er precies gebeurt met het brein van een baby en wat de neurologische en cognitieve impact is voor de ontwikkeling van een kind. Maar ze stellen wel degelijk dat het slecht is en dat je geen tabletgebruik onder de twee jaar moet toestaan.

Uit Amerikaans onderzoek bleek dat 38% van de baby’s onder de twee jaar al regelmatig op smartphones en tablets speelt. Een toename van tien procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Of het nu echt slecht is of niet, de toename is enorm. En artsen zeggen dat je er, ondanks de onduidelijkheid over de gevolgen, dus maar beter niet aan kunt gaan.

Ook zo verslaafd aan je telefoon? Zo hou je je telefoongebruik beter onder controle

Gekke ouderfase

Om het nog gekker te maken lanceerde Fisher Price een tijdje terug een wipstoel voor de allerkleinsten met een ingebouwde iPad houder. Ouders schreven boze brieven dat dit toch echt een brug te ver was.

De reactie van Fisher Price? ‘Hé, mensen. We gaan allemaal samen door deze gekke ouderfase en geef nou maar gewoon toe dat je die iPad aan je kind geeft en geef ons niet de schuld om het jezelf gemakkelijker te maken.’

Nog even over beeldschermtijd: zó haal je je kind weg bij die apparaten

Richtlijn

Ouders hebben er zelf de hand in door kinderen te lang en te vaak te laten spelen op alle apparaten. Ik merk zelf dat Luca die ruim twee is echt al verslavend reageert op onze iPad.

‘Pad, pad, roept ‘ie’, en als hij hem krijgt weet hij feilloos te navigeren tussen games en de home knop te bedienen. Indrukwekkend en zorgwekkend tegelijkertijd.

Als ik ‘t ding weghaal en uit het zicht talen mijn jongens er naar verloop van tijd niet meer naar. Net als met de dvd’spelertjes die wij alleen voor vakanties gebruiken hebben kinderen een duidelijke richtlijn nodig voor wat kan en niet kan.

En dat betekent dus meer tijd met je kind doorbrengen, ze laten spelen met echt speelgoed en vooral ook zelf niet meer zo veel mailen, facebooken en surfen. Helaas…

Ben jij ook schuldig aan vroeg iPad-gebruik of vind je het allemaal wat overdreven? Discussier mee met ons op Facebook.

Nog even wachten of juist niet: op welke leeftijd is het normaal dat een kind zijn eigen mobiele telefoon heeft?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Is mijn baby verslaafd aan de iPad?
Sluiten