Eva Dusch
Eva Dusch Kids 26 februari 2016

Is paaldansen als sport te seksueel voor jonge kinderen?

Dat jouw dochter (straks) staat te schuren of dansen in de club, soit. Maar als ze liever wil paaldansen dan fitnessen krijgen we scheve blikken. In Engeland is de discussie wederom opgelaaid na een tv-show waarin twee achtjarigen een demonstratie paaldansen gaven. Als sport welteverstaan.

De Amerikaanse komiek en vader Chris Rock zei ooit in een show: ‘Als vader heb je maar één taak: hou je dochter zo ver mogelijk van de paal vandaan. Als ze gaat paaldansen dan heb je het helemaal verkloot.’ Dat belooft dan niet veel goeds voor de vaders van deze jonge Britse meiden. In de tv-show This Morning gaven twee meiden van acht jaar en één van elf jaar onlangs een demonstratie van hun paaldanslessen. Ze kronkelden en klommen rond de paal, terwijl ze werden aanschouwd door hun moeder en paaldansinstructeur. En oja, nog duizenden kijkers thuis voor de buis. En dat leverde een storm aan boze en verontwaardigde reacties op.

Paalfitness

De hamvraag: is paaldansen als sport te seksueel voor kinderen? Sinds de jaren tachtig staat paaldansen synoniem voor strippers en louche dansclubs en figuren. Maar zo’n dertig jaar later wordt paaldansen steeds vaker aangedragen als sport. Zelf noemen de meiden en hun leraar het paalfitness, kortom: het kan als dagelijkse workout. Je traint je buikspieren als een malle en krijgt er gespierde armen van. En hoe leuk is het voor kinderen om op de kop te hangen en te klimmen en klauteren. Maar noem het paaldansen en het is absoluut verboden en ronduit walgelijk. De reacties lopen uiteen van positief (‘Laat ze nog even kind zijn, die kinderlijke onschuld duurt tegenwoordig al kort genoeg’) tot heel negatief (‘Paaldansen doen vrouwen om de man te entertainen en is niet iets voor kinderen’). Maar het zijn vooralsnog vooral de volwassenen die deze conclusie trekken, niet de kinderen zelf.

Seksualisering

In de tv-show was ook psychologe Emma Kenny aanwezig en volgens haar zitten we in een cultuur waarin we kinderen veel te snel in een seksuele context plaatsen. Het maakt niet uit vanuit welke hoek je het bekijkt, het zal altijd worden gelinkt aan seks. Dat die context niet altijd even helder is, bleek wel uit eerdere discussies zoals mag jij je kind wel op de mond zoenen? of met je kind in bad? En onze columnist Matthijs zou het liefst de hele dag in de spekdijtjes bijten van zoon Cesar.

Volgens kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve moeten we oppassen ons (negatieve) beeld van paaldansen niet te projecteren op onze kinderen. ‘Ik snap de overbezorgdheid van ons volwassenen wel. We hebben nu eenmaal deze associaties bij paaldansen en maken het hierdoor heel beladen, maar kinderen zien dit niet zo. Dus wij moeten dit beeld ook vooral niet bij ze neerleggen. Als wij als ouders zien welke prachtige en coole dingen ze doen en ze dragen gewoon een mooi turnpakje, dan verandert dat beeld vanzelf.’

Bron: Imgur

Krachtsport

Of paaldansen te sensueel is als sport, daarover is het laatste woord nog niet gezegd. Vorig jaar laaide ook in Nederland de discussie hoog op, terwijl tegelijkertijd bij het NK Paaldansen een jeugdklassement werd toegevoegd. Neve:’Dit is juist een goede beweging, want hierdoor wordt het meer als sport gezien. Zo kwam het ook voor in het programma Holland’s Got Talent. Het is een enorme krachtsport en heel erg zwaar. Dankzij deze meiden wordt paalfitness van een andere kant belicht en kunnen we het naar een ander kaliber trekken. Of laat het bijvoorbeeld een normaal onderdeel worden van andere sportlessen die erop lijken, zoals turnen of de rekstok.’

Neutraal blijven

Dus wat doe je als je dochter liever aan de paal hangt dan dat ze op de tennisbaan of de crosstrainer staat? Volgens Neve is het vooral zaak neutraal te blijven. Benader het als elke andere sport. ‘Ik zou als ouder ook even schrikken en gek opkijken, maar probeer dit niet op je kinderen te projecteren. Blijf zo open en neutraal mogelijk. Laat je kind leading zijn, maar doe zelf ook wat vooronderzoek en bezoek verschillende scholen en docenten. Als jij er geen goed gevoel bij hebt, dan kun je dit samen bespreken. Of stel je kind voor eerst op turnen te gaan, vanuit daar kun je altijd nog de stap maken naar paalfitness.’

Vind jij paaldansen voor kinderen ook te seksueel getint? Of kun je je vinden in het argument dat het ook gewoon een sport kan zijn? Laat het weten op Facebook!

Reageer op artikel:
Is paaldansen als sport te seksueel voor jonge kinderen?
Sluiten