Redactie
Redactie Body 27 okt 2014

Is zwanger zijn een slap excuus om dik te worden? Deze moeder zegt van wel

Maak kennis met Sadie Nicholas. Sadie is vorig jaar bevallen van een kerngezonde zoon en paste binnen twee weken weer in haar oude kleren. Haar geheim? Ze bleef gedurende haar zwangerschap kerngezond leven, want ‘dik’ worden was geen optie.

Waar Anouk nog trots tweette ‘I’m fat and pregnant’, gruwelde Sadie bij deze gedachte. Zij meent dat veel vrouwen hun zwangerschap als excuus gebruiken voor het feit dat ze ‘dikker’ zijn geworden. Sadie wilde niet alleen voor de baby extreem gezond leven, ijdelheid speelde ook een rol:

‘Ik was ook heel bang mijn figuur te verliezen, maar wat is daar mis mee?’

Sadie’s zwangerschap ging gelijk op met die van Kate Middleton. Kate lag geregeld onder vuur, omdat haar baby bump zelfs na zes maanden miniem was. Sadie voelde zich met haar verbonden, ook zij kreeg veel kritiek uit haar omgeving. Volgens de ‘moedermaffia’ zou ze anorexia hebben, haar baby tekort doen en ontzettend narcistisch zijn. Volgens Sadie komt dit voornamelijk voort uit jaloezie.

‘Waarom […] zien mensen niet in dat moeders met obesitas een écht risico voor ongeboren baby’s zijn?’

Volgens Dr David Haslam heeft Sadie daar wel een punt. Hij is directeur van het Nationale Obesitas Forum van het Verenigd Koninkrijk en vertelt dat overgewicht bij zwangere vrouwen tot allerlei complicaties kan leiden, waaronder de dood van de moeder of het kind. Sadie valt zelf niet in de categorieën ‘overgewicht of ‘ondergewicht’. Ze heeft van nature maatje 38, maar is het normaal dat ze helemaal geen zwangerschapskleding nodig had?

Haar progressie heeft ze vastgelegd via foto’s en selfies. Hierboven zien we Sadie wanneer ze drie maanden zwanger is (links) en wanneer ze vijf maanden zwanger is (rechts). Zoals je ziet is ze vrijwel niets veranderd. Mensen in haar omgeving schrokken van het feit dat ze al over de helft van haar zwangerschap was.

Met zes maanden (links) en zeven-en-een-halve maand (rechts) zien we nog steeds een bescheiden buik. Zeker in vergelijking met veel andere vrouwen. Sadie vindt het achteraf niet eerlijk dat zij zoveel commentaar kreeg, omdat ze gezond at en regelmatig sportte:

‘Als een zwangere vrouw haar voeten omhoog legt, chips en ijs zit te eten en onnodig veel kilo’s aankomt hoor je niemand.’

Uiteindelijk beviel Sadie van een jongen met een gezond gewicht. Tja, elke vrouw heeft zo haar eigen kijk op haar zwangerschap. Maar ben jij het met Sadie eens? Is zwanger zijn voor veel vrouwen een slap excuus om dik te worden? Laat het ons weten!

Reageer op artikel:
Is zwanger zijn een slap excuus om dik te worden? Deze moeder zegt van wel
Sluiten