Eva Dusch
Eva Dusch Body 14 feb 2016

Ja da-háág! Deze 7 mythes over griep en verkoudheid mag je dus vergeten

Hoesten, snotteren, vermoeidheid en koude rillingen. Het is weer zover hoor. De fabels rondom de griep zijn bijna net zo hardnekkig als de fabels over Yolanthe’s gezicht. Hoog tijd dus om ze uit te pluizen en vooral te ontkrachten.

Met een ziek kind in huis kun je er donder op zeggen dat je binnen een paar dagen ook grieperig rondloopt. En nee, dat is niet je eigen schuld. Je hebt er zelfs bar weinig invloed op. En dat je gisterochtend met natte haren naar buiten stapte, is ook écht niet de oorzaak. En zo zijn er dus nog wel een paar…

Van een griepprik krijg je de griep

Je kind krijgt ze juist om zichzelf te wapenen tegen ziekmakende virussen, dus het zou gek zijn als je er juíst ziek van zou worden. Maar het griepvaccin veroorzaakt wel een (lichte) griepreactie waardoor je een grieperig gevoel en bijvoorbeeld spierpijn in je arm kan krijgen. Dit komt door de activatie van je afweercellen die bij een nieuwe infectie met het griepvirus dit virus sneller kan herkennen en dus gelijk onschadelijk kan maken waardoor je minder of niet ziek wordt.

Bron: Babble

Antibiotica helpt tegen ziek zijn

Zowel verkoudheid als griep worden veroorzaakt door virussen en daar gaat een antibiotica niet bij helpen aangezien deze vechten tegen bacteriële infecties. Bovendien worden we niet voor niets steeds meer gewezen op de keerzijde van het onnodig gebruiken van antibiotica, want wanneer je na verloop van tijd wel echt een longontsteking oploopt, kunnen bacteriën resistent zijn tegen de benodigde antibiotica, waardoor een infectie moeilijker te bestrijden is.

Door de kou word je verkouden

Niet dus! Misschien wel de grootste mythe uit het rijtje. Je krijgt het heel koud en kan onderkoeld raken, maar je zult er geen verkoudheid van oplopen. Die schuld ligt waarschijnlijk bij een van de 200 virussen, waarvan het rhinovirus de bekendste is. Kleed je dus goed aan om jezelf warm te houden, maar verkouden worden is gewoon domme pech.

Natte haren en kleren maken je ziek

Weer zo’n bekende waar wij ook naar handelen. Dat jouw kind graag in de regen speelt of soms met nat haar naar buiten gaat of gaat slapen, dat veroorzaakt geen griep of verkoudheid. Toch moet je wel oppassen. Doordat je het sneller koud hebt, ben je zwakker en krijgt een virus wat je al bij je draagt eerder de kans je ziek te maken. Je kunt dus niet spontaan ziek worden, maar moet het virus al ergens anders hebben opgepikt.

Zink helpt tegen verkoudheid

Google even en je zou het nog bijna geloven ook. De onderzoeken en ‘bewijzen’ vliegen je om de oren. Maar er zijn ook genoeg onderzoeken die bewijzen dat zelfs de hoogste kwaliteit zink niet helpt tegen een flinke snotterneus. Extra vitamines zijn daarentegen wel een goed idee, of probeer eens een van deze kruiden.

Bij zwangerschap mag je geen griepvaccin

Nonsens! Veranderingen in het immuunsysteem en je hart en longen maken dat je als zwangere vrouw sneller vatbaar bent voor de griep, en juist daarom is vaccinatie zo belangrijk. Doordat het vaccin geen actief virus bevat kan het je ook niet besmetten. Bovendien beschermt vaccinatie van de moeder de pasgeboren baby in de eerste maanden tegen de griep en zelfs na de geboorte.

Bron: iDsent

Gezonde kinderen lopen minder risico

Niet waar. Gezonde kinderen lopen evenveel risico om de griep te krijgen. Onderzoekers van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention deden research en zagen dat er tussen October 2004 en September 2012 zo’n 830 kinderen zijn gestorven aan de griep of griepachtige verschijnselen, waaronder ook hele gezonde kinderen. Longontsteking was hierbij de grootste oorzaak.

Heeft de kleine een griepje te pakken? Of loop jij al dagen te snotteren? Houdt dan deze gouden regel in acht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ja da-háág! Deze 7 mythes over griep en verkoudheid mag je dus vergeten
Sluiten