Redactie
Redactie Body 5 okt 2015

Ja, ik ben zwanger. Maar doe me toch maar een rode wijn.

Klopt, dit is een enorm suggestieve kop, maar we hebben tenminste je aandacht. Het is namelijk tijd voor wat interessant cijfermateriaal: in Amerika drinkt 1 op de 10 zwangere vrouwen tijdens haar zwangerschap. Deze cijfers maakte het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention vorige week bekend.

Ze deden onderzoek onder zwangere vrouwen tussen 18 en 44 jaar, aan wie gevraagd werd of ze de afgelopen maand alcohol gedronken hadden. Dat had 10,2% van de ondervraagde moeders in wording. Iets meer dan 3% van hen gaf aan dat het om flinke hoeveelheden alcohol ging (meer dan vier glazen per keer). Vooral ‘oudere’ vrouwen (35-44 jaar), vrouwen met een HBO-opleiding en/of ongetrouwde vrouwen hoorden bij de tien procent ‘drinkers’.

Ja zeggen is gedurfd

Interessant is dat je bij onderzoeken als dit naar alle waarschijnlijkheid nogal dwarsgezeten wordt door de sociale wenselijkheidscomponent. Er rust – mede door artikelen zoals deze – een stigma op zwangere vrouwen die drinken: dat doe je namelijk niet. Eerlijke dame die boven een formulier hangt en met haar zwangere lijf dus wél invult dat ze inderdaad gisteravond een glas wijn gedronken heeft. Wat dat betreft kun je je afvragen of die 10,2 Amerikaanse procenten niet veel hoger uitvalt. Zorgwekkend genoeg.

Nederland?

Tik in Google in ‘hoeveel vrouwen drinken tijdens hun zwangerschap?’ en je komt op een artikel uit 2013 waarin geschreven wordt dat deskundigen een stevige campagne wil starten tegen drinken tijdens de zwangerschap. Want, zo vertelt dat artikel, in Nederland drinkt (dronk?) ongeveer eenderde van de hoogopgeleide vrouwen wel eens tijdens de zwangerschap, en 7 procent van de lager opgeleide vrouwen. Helaas staat er geen percentage van het aantal vrouwen in totaal, noch een link naar het onderzoek. Hoe serieus dat te nemen is? Dat valt wat mij betreft nog even te bezien.

Klik her en der wat aan en de discussie wordt van alle kanten beredeneerd, aangevallen en verdedigd. ‘Een enkel glaasje is heus niet schadelijk’ versus ‘je baby drinkt altijd mee, tot op de druppel’. En alles daartussenin.

Zeg eens (eerlijk), hoe kijk jij aan tegen drinken tijdens de zwangerschap? Laat het ons weten op Facebook!

Van deze anti-alcohol reclame krijg je sowieso kippenvel >

Reageer op artikel:
Ja, ik ben zwanger. Maar doe me toch maar een rode wijn.
Sluiten