Maaike Helmer
Maaike Helmer Mind 26 juli 2015

Ja joh, oma neemt het (leven) wel even over…

Mijn moeder woont in het buitenland en is momenteel twee weken bij ons op bezoek. Leuk! Oma in town! Wat dit in de praktijk betekent voor ons huishouden? Nou…

1. Superoma in da house, problem solved

De heg is te lang en het knippen ervan duurt uren? Oma fietst gewoon naar de Gamma en scoort een elektrische heggenschaar. We zijn moe, waarom gaan we niet uit eten, oma past wel op! Er is een chronisch tekort aan onderbroeken in de juiste maat voor de kleine? Hup, je hebt het nog niet uitgesproken of ze liggen er in alle kleuren.

2. Hé. Ons huis is netjes.

Misschien is het alleen mijn eigen moeder, maar het is volgens mij oma eigen om dingen zo goed mogelijk voor iedereen te willen regelen. Dat geldt dus ook voor ons huishouden. Ons huis blinkt als nooit tevoren. Ik herken het bijna niet meer terug, zo netjes.

3. Hé. Is ons huis nu niet té netjes?

Ons huis is netjes, en… we zijn opeens van alles kwijt. Want veel in huis heeft een nieuwe plek gekregen, omdat die plaats nu eenmaal logischer is in haar ogen. Schoenen in de kledingkast, in plaats van ergens achter het bed gepropt. Toegegeven, het is vaak voor leken inderdaad een logischer bestemming, maar there was a system in my madness… En dat ben ik nu even kwijt.

4. Mijn dochter heeft meer speelgoed dan ooit

Als oma er is, lijkt het speelgoed zich per dag te vermenigvuldigen. We hadden net wat weggedaan en hup, het groeit meteen weer aan. Sterker nog, het neemt toe.

5. En mijn dochter draagt elke dag een compleet nieuwe outfit

‘Ach, dit staat haar zó leuk’… Als mijn moeder er is, verdubbelt de garderobe van mijn dochter. Vindt zij natuurlijk prima. Ik eigenlijk ook wel. Te kleine jas? Wacht, oma komt binnenkort op bezoek…

6. ‘Mama, mama’ wordt ‘Oma, oma’

Ik ben het default aanklampingspunt van mijn dochter. Nu mijn moeder er is, is oma dat. Ik ben lucht geworden. Ik herhaal: lucht.

7. Waarom zou je niet…

Mijn moeder heeft voor alles een – in haar ogen – béter idee. Zo heeft zij een andere manier van inkopen doen, schoonmaken, kasten inrichten, het kan natuurlijk allemaal beter en anders, maar mam, do you mind?

8. Van oma mag het wel…

Mijn dochter weet oma en mij natuurlijk feilloos tegen elkaar uit te spelen. Mag je van mama geen waterballet in de badkamer aanrichten? ‘Omaaaaaa….?’

9. Als ze weg is, moeten we dagenlang afkicken

Hoewel ik soms baal als we dingen niet meer kunnen vinden, of ‘suggesties ter verbetering’ ronduit opvat als kritiek, moeten we allemaal afkicken als oma weer weg is. Want uiteindelijk is niks zo fijn als die oldschool mama & oma love.

Ode aan oma’s, lees het hier! >

Heb jij ook zo’n lieve, zorgzame moeder/oma? Praat mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Ja joh, oma neemt het (leven) wel even over…
Sluiten