Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 26 okt 2015

Ja of nee?! Alle stoelen de school uit en alleen staan tijdens de les

In Nederland kan het bij steeds meer bedrijven: staan achter je bureau in plaats van zitten. De Amerikaanse basisschool Vallecito Elementary in California is de eerste school ter wereld waar leerlingen niet achter hun bureau zitten, maar staan. Want, meer lichaamsbeweging is goed voor de gezondheid. Zou dit ook een goed idee zijn voor in Nederland?

Onder het mom van ‘zitten is het nieuwe roken’ kwamen sportfanaten Juliet en Kelly Starrett met het idee voor een stoelvrije school. Het stel is eigenaar van San Francisco Crossfit en doet er alles aan om onder andere diabetes en overgewicht bij kinderen tegen te gaan. Zij schatten dat kinderen op een doorsnee schooldag gemiddeld 85 tot 95 procent van de dag op hun kont zitten, en dus niet bewegen. Om die reden stelden zij aan Vallecito Elementary voor om alle stoelen in de school weg te halen en ‘standing desks‘ ervoor in de plaats te zetten.

Staand leer je meer

De school vond het een uitdaging begon vorig jaar met een testklasje. Dit beviel ouders, kinderen en leerkrachten zó goed, dat elke juf en meester van de school aan de stabureau’s wilde. Naast dat kinderen zo’n 15 tot 35 procent meer calorieën verbranden als ze staan leren ze ook meer, volgens Juliet. ‘Kinderen die een stabureau hebben leren per dag 45 minuten langer dan kinderen die achter een bureau zitten.’

Ook in Nederland?

Het stel heeft samen met de school de organisatie Stand Up Kids opgericht, met als doel: binnen tien jaar elk kind achter een standing desk. Wat vinden jullie? Moeten alle Nederlandse kids ook les krijgen aan een stabureau? Of vind je het totale onzin? Praat mee op Facebook.

Lees ook: Baby’s en peuters hebben steeds vaker overgewicht >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ja of nee?! Alle stoelen de school uit en alleen staan tijdens de les
Sluiten