Gina Koninkx
Gina Koninkx Relatie 29 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Ben jij een jaloerse partner? Dan is het verstandig om dit even te lezen

Oei, jaloerse gevoelens kunnen je relatie af en toe best wel onder druk zetten. Kun jij eerlijk van jezelf zeggen dat je een jaloers type bent? Dat kan enorm vervelend zijn maar gelukkig zijn er een aantal tips waar je je ongetwijfeld beter door gaat voelen (en je partner ook).

Jaloers binnen je relatie

Nee hoor, jij bent echt niet de enige die jaloers is op haar partner. Dat neemt niet weg dat dit gevoel heel vervelend kan zijn en ook serieus voor problemen kan zorgen binnen je relatie. Dit is wat je erover moet weten en wat je eraan kunt doen.

1. Jaloerse gevoelens zijn niet per se ongezond

Ten eerste is het goed om te weten dat jaloerse gevoelens niet per se ongezond zijn. Draai de situatie even om en beeld je in dat jij of je partner het geen enkel probleem zou vinden als de ander met iemand flirt. Helemaal niet oké natuurlijk. Gezonde jaloezie komt voor in iedere (gezonde) relatie en hoeft niet per se negatief te zijn.

In dit geval betekent het juist dat jij enorm veel om je partner geeft en niet wil dat er iets tussen jullie liefde komt. Zolang jij en je partner elkaar kunnen vertrouwen, zou je in principe moeten weten dat jaloerse gevoelens in ergere mate helemaal niet nodig zijn.

2. Praat erover met je partner

Als je last hebt van jaloerse gevoelens is het het best om dat gewoon met je partner te bespreken in plaats van allerlei rare capriolen (zoals het checken van iemands mobiel) uit te halen. Geef aan bij je partner dat er situaties zijn waarin jij merkt dat je last hebt van jaloezie.

Wellicht is je partner er zich helemaal niet van bewust en kan bepaald gedrag zonder problemen worden aangepast. Probeer je jaloerse gevoelens in ieder geval niet op te kroppen of te uiten in vormen van boosheid of frustratie.

3. Probeer je jaloezie opzij te zetten

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan maar er zijn wel een aantal trucjes die je kunt doen om beter met jaloezie om te kunnen gaan. Als je last hebt van jaloerse gevoelens kun je best even stilstaan bij deze gevoelens (bijvoorbeeld zijn ex die een foto van hem heeft geliked).

Vervolgens is het goed om wat beter na te denken en te relativeren wat er is gebeurd (dus so what ze heeft iets geliked maar jij bent gelukkig samen met hem). Zet het hierna ook echt opzij, wie weet kun je het op deze manier makkelijker loslaten.

4. Stel je verwachtingen bij

Het kan zo zijn dat je irreëel hoge verwachtingen stelt aan je partner. Dat je lief bijvoorbeeld niet met zijn/haar ex mag praten. In sommige gevallen kan het juist heel tegendraads werken en bovendien ben jij niet degene die jouw partner zoiets kan opleggen.

Je kunt wel verwachten dat jouw partner naar niemand anders mag kijken, maar zoiets is simpelweg niet haalbaar. Zolang jullie duidelijke afspraken hebben en elkaar vertrouwen zouden hierover geen problemen moeten ontstaan.

5. Stop met controleren

Als je jezelf ergens tekort mee doet, is dat continu meegaan in je jaloezie. Dus de telefoon van je partner checken of iemands ex stalken op Instagram en denken dat zij knapper is dan jij. Het heeft geen zin en met deze gewoontes maak je het alleen maar moeilijker voor jezelf.

Wees hier streng op en spreek met jezelf af dat je dit soort dingen echt niet meer doet. Niet alleen is het niet oké voor jezelf, je kunt er ook het vertrouwen richting je partner enorm mee schaden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Cosmopolitan

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ben jij een jaloerse partner? Dan is het verstandig om dit even te lezen
Sluiten