Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Relatie 7 sep 2018

Dit kun je het beste doen aan jaloezie in je relatie

Zit je dan, onder een dekentje op de bank. Je partner is naar een of ander hip technofestival met zijn vriendengroep – waar toevallig net ook dat meisje bij hoort dat ‘m altijd zo verleidelijk aanstaart. Maar brr, jou niet gezien hoor. Jij bent gelukkig met je thee. Of toch niet? Oké, geeft het maar toe, je bent jaloers. Maar gelukkig kun je iets doen aan jaloezie in je relatie.

Allereerst: een beetje jaloezie in je relatie is compleet normaal. Jaloezie heeft zelfs altijd een belangrijke rol gespeeld bij de evolutie van de mens, schrijft ons zusje Bedrock. Het kan namelijk intrinsieke motivatie bieden om dezelfde doelstellingen en bezittingen na te streven als de mensen die we als referentiekader hanteren, en daardoor te overleven. Bovendien kan het een vorm van zelfevaluatie zijn die we soms gewoon even nodig hebben.

Toch is jaloezie niet altijd even fijn, voor jezelf én je relatie. Als je merkt dat het je mentale gezondheid negatief beïnvloedt, is het dus tijd om er iets aan te doen. Dit, bijvoorbeeld.

Werk aan je eigen onzekerheden

Iedereen heeft zo z’n (of haar) eigen onzekerheden, en waarschijnlijk ga je daar ook nooit helemáál vanaf komen. Maar als je in de verdedingsmodus schiet bij iedere vrouw die ook maar een beetje een bedreiging zou kunnen zijn, gaat er misschien iets mis. Er is een reden waarom je partner voor jou heeft gekozen, en je kunt daar dan ook best een beetje zelfverzekerdheid aan ontlenen.

Verder lezen: Zo ruzie je elkaar naar een sterker huwelijk

Bedenk ook eens waar je eigen onzekerheden vandaan komen. Is één van je exen vreemdgegaan, dan heb je dat misschien nog niet volledig verwerkt omdat je het bijvoorbeeld hebt weggestopt. Of misschien ben je vroeger wel gepest en is het handig om daar alsnog met iemand over te gaan praten.

Focus je minder op je jaloerse gedachten

Heb je ontzettende last van Fear Of Missing Out? Dan heb je waarschijnlijk ook de neiging om je partner op van alles te gaan checken. Wanneer was ‘ie voor het laatst online, welke nieuwe vrienden heeft hij toegevoegd op Facebook, zijn er rare dingen aan zijn gedrag? Zodra je die kleine dingen in je gedrag probeert los te laten, zal een deel van de gevoelens ook verdwijnen.

Praat over de jaloezie in je relatie

En dan bedoelen we dus met de andere helft van die relatie, niet alleen met vriendinnen. Het heeft geen enkele zin om de gevoelens op te kroppen, en je partner merkt waarschijnlijk toch wel dat er iets mis is. We zeggen niet dat je ‘m meteen moet beschuldigen van dingen die je zelf hebt bedacht, maar het kan wel fijn zijn om het er even over te hebben.

Ook interessant: 6 overduidelijke tekenen dat je relatie lijdt onder stress

Geef het vooral ook aan als jij graag dingen anders zou zien in jullie relatie, bijvoorbeeld als je meer tijd samen door zou willen brengen. Wie weet heeft hij dezelfde gevoelens en begrijpt ‘ie je volledig, en anders zou hij op z’n minst een poging moeten doen om je te begrijpen.

Accepteer het (en leer ermee omgaan)

Of er naar aanleiding van dat gesprek nou wel of niet iets verandert aan je relatie, uiteindelijk moet je accepteren dat jaloezie in je relatie waarschijnlijk altijd voor een heel klein deel blijft. Dat is helemaal oké, maar het is fijn voor jezelf om daar op de korte termijn iets aan te kunnen doen.

Helpt het om foto’s van jullie samen te kijken op je telefoon, doe dat dan. Ga je liever een uurtje kickboksen, idem dito. Helpt het om al je jaloerse gedachten over die &(#&@!-trut op papier te zetten: ga je gang. Als het jou helpt, is het oké.

Ai, die bekende sleur! 10 x tips om je relatie te verbeteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit kun je het beste doen aan jaloezie in je relatie
Sluiten